« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
MOJ POSAO

Većina Hrvata želi raditi u javnom sektoru

Javni sektor poželjan je u Hrvatskoj zbog sve traženije prednosti, a to je sigurnost, pokazalo je istraživanje portala MojPosao

Većina Hrvata želi raditi u javnom sektoru
Većina Hrvata želi raditi u javnom sektoru (Shutterstock)
Više o

posao

,

javni sektor

,

MojPosao

,

Sabatina

Sigurnost radnog mjesta najvažnije je i najpoželjnije obilježje na tržištu rada u Hrvatskoj, a tu sigurnost nudi javni sektor, smatra većina od 560 ispitanika anketiranih tijekom rujna na web portalu MojPosao.

Na pitanje gdje bi se radije zaposlili - u privatnom ili javnom (državnom) sektoru, većina anketiranih (54 posto) odgovorila je da je to javni sektor i to prvenstveno zbog sigurnosti koju, prema njihovom mišljenju, taj sektor nudi.

Kao prednosti rada u javnom sektoru ispitanici navode i pretežno stalni radni odnos, osmosatno radno vrijeme bez prekovremenih, manje stresa, redovnu isplatu plaće te beneficije kao što su božićnica, regres, dulji godišnji odmor i više slobodnih dana. Ističu i da je u javnom sektoru zaposlenik zaštićeniji, odnosno da je teže dobiti otkaz nego u privatnom sektoru te da su sindikati u javnom sektoru jači.

>> Najbolje metode za pronalaženje posla

S druge strane, 17 posto ispitanika preferira zapošljavanje u privatnom sektoru kojem daju prednost zbog veće plaće, boljih mogućnosti napredovanja, veće mogućnosti za stjecanje stručnih znanja kroz praksu te boljeg menadžmenta u odnosu na javni sektor. Neki ističu i da im je privatni sektor prvi izbor zbog profesionalnosti, manje korumpiranosti i nepotizma te mogućnosti za napredovanje bez političke podobnosti.

>> Posao blagajnice u DM-u najtraženiji je u Hrvatskoj

Ti ispitanici sigurnost javnog sektora uglavnom smatraju lažnom te tvrde da ih, iako je u privatnom sektoru teže raditi, stečeno iskustvo i znanja čine konkurentnijim na tržištu rada, a time i sigurnijim.

Preostali ispitanici, njih 29 posto, ne daju prednost ni javnom niti privatnom sektoru i najvažnije im je da imaju ili pronađu radno mjesto. Ističu kako svaki sektor ima svoje prednosti i nedostatke, a uglavnom im je važno da se posao odnosi na ono područje za koje su se školovali, da su međuljudski odnosi dobri, a primanja prihvatljiva. (hina/metro-portal)

21.09.2010. 13:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh