« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SAVJETI

Najbolje metode za pronalaženje posla

Umjesto slanja životopisa na sto adresa i vjerovanja agencijama za zapošljavanje, pronalaženje posla treba čvrsto uzeti u vlastite ruke

Posao
Posao (Shutterstock)
Više o

posao

,

posao iz snova

,

karijera

,

traženje posla

Pronalaženje posla pretvorilo se u pravo mučenje. Iako do informacija zbog interneta nije nikad bilo lakše doći, pravih natječaja je vrlo malo, a konkurencija ogromna. U moru priručnika o tome kako pronaći posao izdvaja se "The Job-Hunter's Survival Guide" Richarda Nelsona Bollesa koji je sastavio najučinkovitije metode za pronalaženje posla.

1. Samoanaliza
Radi se o detaljnoj analizi vlastitih sposobnosti i želja, a prema autoru knjige metoda dovodi do uspjeha u 86% slučajeva. Traži dosta vremena i razmišljanja pa se rezultati ne mogu očekivati od danas do sutra. Sastoji se od tri pitanja: 1. Što? (napraviti popis sposobnosti i znanja), 2. Gdje? (odrediti područja interesa) i 3). Kako? (koja poduzeća najbolje odgovaraju opisu i kako s njima stupiti u kontakt). Što su ciljevi određeniji, a odgovori na pitanja detaljniji to je veća vjerojatnost uspjeha.

>>Tražite idealan posao? Skenirajte mozak i nađite odgovor

Najgore metode za pronalaženje posla1. Postaviti oglas: 'Tražim posao!'
2. Pouzdati se u razne zavode i agencije
3. Tražiti oglase na internetu (prevelika konkurencija)
4. Slati životopise 'na slijepo'

2. Izravan kontakt
Metoda koja je uspješna u 70% slučajeva odnosi se na pronalaženje poduzeća koja odgovaraju vlastitim ambicijama. Nije za sramežljive jer je važan samouvjeren javni nastup i ostavljanje dobrog prvog dojma. Potrebno je prvo pronaći nekoliko željenih poduzeća te ih osobno kontaktirati telefonom ili pokucati na vrata, neovisno o tome traže li nove ljude ili ne. Metoda se posebno preporučuje mladima i apsolventima koji na taj način mogu lakše pronaći praksu. Izravan kontakt je 10x učinkovitiji od slanja životopisa. Posebno se preporučuje kontaktiranje malih poduzeća s 50 ili manje zaposlenika.

3. Društvene mreže
Ključ je u osobnim kontaktima. Molbe za pomoć oko pronalaženja posla potrebno je poslati svim prijateljima na Facebooku, kontaktima na LinkedInu i drugim mrežama. Uvijek postoji mogućnost da je netko čuo za otvoreno radno mjesto ili je voljan poslati preporuku. Metoda je uspješna u 29% slučajeva.

>>Provjerene metode za napredak na poslu

4. Oglasi u novinama
Redovito pratiti tisak i odgovarati na sve moguće oglase uspješno je u 24% slučajeva. Najbolje je za ljude koji traže prijelazan posao i koji ne traže specifično radno mjesto nego su spremni raditi 'bilo što'.

08.09.2010. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh