« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
ANKETA

Većina Amerikanaca za normalizaciju odnosa s Kubom

Više od polovice Amerikanaca smatra da bi vlada trebala dopustiti putovanje na Kubu.

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Kuba

,

Latinska Amerika

,

anketa

,

normalizacija odnosa

,

odnos SAD Kuba

,

Richard Lugar

Dvije trećine Amerikanaca smatra da bi SAD trebao ukinuti zabranu putovanja na Kubu, a tri četvrtine drži da bi Washington nakon pet desetljeća trebao okončati izolaciju te najveće karipske otočne države, pokazalo je u petak objavljeno ispitivanje javnog mnijenja.

Prema anketi CNN/Opinion Research Corp., provedenoj telefonski od 3. do 5. travnja na uzorku od 1.023 odrasle osobe, 64 posto Amerikanca misli da vlada treba dopustiti građanima putovanja na Kubu.

Čak 71 posto ispitanih kazalo je da SAD treba obnoviti diplomatske odnose s Kubom, dok se 27 protivi takvom potezu.

Obamina administracija najavila je ublažavanje propisa za obiteljska putovanja na Kubu i slanje novčanih pošiljki, koje će predsjednik Barack Obama vjerojatno objaviti prije odlaska na summit Amerika 17. travnja.

Skupina senatora je 31. ožujka podnijela prijedlog zakona o ukidanju 47-godišnje zabrane putovanja na Kubu.

Senator Richard Lugar, najviše rangirani republikanac u senatskom Odboru za vanjsku politiku, jedan od pokrovitelja zakona, nedavno je objavio nacrt izvješća za odbor u kojem ocjenjuje kako je vrijeme da se priespitaju američke gospodarske sankcije prema Kubi.

"Republikanci kao i demokrati favoriziraju ponovnu uspostavu diplomatskih odnosa s Kubom. Kod pitanja ukidanja ograničenja za putovanja, republikanci su ravnomjerno podijeljeni, dok neovisni birači i demokrati podržavaju promjene" Keating Holland, direktor ispitivanja CNN-a

Izaslanstvo Kluba crnačkih zastupnika Predstavničkog doma Kongresa početkom ovoga tjedna posjetilo je Kubu kako bi ispitalo raspoloženje Havane prema mogućoj obnovi odnosa s SAD-om.

"Moramo podsjetiti da sve zemlje Latinske Amerike imaju normalne odnose s Kubom. Mi smo zemlja koja je izolirana", izjavila je voditeljica izaslanstva, demokratska kongresnica Barbara Lee, ističući kako kubanske vlasti ne postavljaju preduvjete za obnovu odnosa.

Mnogi republikanci u Kongresu osudili su njihov posjet Kubi, nazivajući ih socijalistima.

Kubansko-američki članovi Kongresa SAD, bez obzira na stranačku pripadnost, protive se ukidanju embarga prema Kubi, ističući kako to neće pridonijeti demokratskim promjenama i rušenju tamošnjeg komunističkog režima. (hina/metro-portal)

10.04.2009. 23:27:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh