« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
IZNAD NESUGLASICA

Amerikanci i Rusi tvrde da se ne svađaju u svemiru

Ako je svađa i bilo, bilo ih je na Zemlji, ne u svemiru i ne među svemirskim putnicima.

(Getty Images)
Više o

Međunarodna svemirska postaja

,

astronauti

,

ISS

,

Charles Simonyi

,

Genadij Padalka

,

Michael Fincke

,

Jurij Lončakov

,

glasine o svađi

Ruski i američki astronauti u petak su izjavili kako nisu istinite priče o svađama zbog hrane i opreme na međunarodnoj svemirskoj postaji.

Američki astronaut Michael Fincke, Rus Jurij Lončakov i američki svemirski turist Charles Simonyi rekli su nešto o tome dva dana nakon povratka na Zemlju.

U novinskom intervjuu objavljenu samo nekoliko dana pošto je u ožujku uzletio prema postaji, ruski astronaut-veteran Genadij Padalka rekao je da svađe na Zemlji, zbog vode, hrane i zahoda na postaji, štete moralu posade i otežavaju suradnju Rusa i Amerikanaca.

Novaja Gazeta objavila je Padalkin intervju u kojem govori i o tome kako su se pravila promijenila otkako je Rusija počela ostalim svemirskim agencijama naplaćivati ono čime se služe njihovi astronauti.

U petak su Fincke, Lončakov i Simonyi rekli da, ako je svađa i bilo, bilo ih je na Zemlji, ne u svemiru, i ne među svemirskim putnicima.

"Boljega partnerstva nikad nije bilo među ljudskim bićima. Gradimo najbolju svemirsku postaju. Idemo zajedno među zvijezde", rekao je Fincke novinarima u ruskom svemirskom središtu blizu Moskve.

"Zato nemojmo da nas te male stvari spriječe u izgradnji toga partnerstva".

"Zove s Međunarodna svemirska postaja upravo zato što ondje rade ljudi različitih narodnosti", dodao je Lončakov. (hina/metro-portal)

10.04.2009. 23:56:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh