« Glazba
objavljeno prije 13 godina
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

Večer za pamćenje na mađarski način

Zagrebačka filharmonija još jednom se pridružila nizu svjetskih orkestara koji su obilježili 200. obljetnicu rođenja Franza Liszta

Maestro Zoltan Pesko
Maestro Zoltan Pesko (ZF)
Više o

Zagrebačka filharmonija

,

Bijela oktava

,

Dezső Ránki

,

Zoltán Peskó

Bila je to večer za pamćenje - večer na mađarski način! Na finalnom koncertu ovosezonske Bijele oktave uz orkestar Zagrebačke filharmonije nastupili su maestro Zoltán Peskó i pijanist svjetskoga formata Dezső Ránki!

U Mađarskoj koja ne oskudijeva vrhunskim pijanistima, Ránkija smatraju jednim od najboljih. I to s pravom, u što se mogla uvjeriti i zagrebačka publika nakon njegova uvjerljivog tumačenja dijabolične skladbe velikoga Franza Liszta - Plesa mrtvih (Totentanz) za klavir i orkestar.

Ovom izvedbom Zagrebačka filharmonija još jednom se pridružila nizu svjetskih orkestara koji su obilježili 200. obljetnicu rođenja ovoga slavnog pijanista i skladatelja. Ujedno, Ránkijevim nastupom zaključena je impresivna serija svjetskih pijanista koji su prodefilirali uz Zagrebačku filharmoniju u ovoj sezoni.

Maestro kojega hvale u najvećim glazbenim institucijama Europe - od Berlinske filharmonije do milanske Scale - maestro Peskó započeo je atraktivni glazbeni meni začinjen na mađarski način Dvjema orkestralnim slikama, op. 10 Béle Bartóka, a nakon Liszta u drugome dijelu koncerta predstavio je suitu iz opere Háry János još jednoga mađarskog glazbenog velikana - Zoltána Kodályja.

Zadovoljna publika uživala je u raznolikim glazbenim delicijama na mađarski način, a za sve one sklonije ruskome stilu poslastice koje se ne odbijaju stižu već za tjedan dana: u petak, 27.5. na finalnom koncertu Plave oktave iz Rusije nam u goste stižu maestro Mihail Sinkevič i zlatni ruski violončelist - Kiril Rodin!

21.05.2011. 08:38:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh