« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
MASNE STANICE BIRAJU

Važno za zdravlje - jeste li građeni kao kruška ili jabuka?

Zašto je dobro biti kruška, a loše biti jabuka

Fotografija vijesti
Više o

kako smršaviti

,

George Papandreou

,

Alonso Cano

,

Facebook napad

,

rušenje Facebooka

Hraneći svoje volontere sladoledom, čokoladicama i energetskim pičima kako bi se udebljali, dr. Michael Jensen s klinike Mayo dokazao je da salo na trbuhu povećava rizik od metaboličkih bolesti, dok salo na donjem dijelu tijela smanjuje taj rizik. 

U istraživanje je bilo uključeno 28 volontera koji su jeli izrazito kaloričnu hranu osam tjedana i prosječno su se udebljali 2,5 kilograma u gornjem dijelu tijela, i 1,5 kilogram u donjem dijelu tijela. Pratilo se što se događa s njihovim masnim stanicam  - dipocitima. 

Dok su stanice na trbuhu postajale sve veće, one na bokovima su se množile tako što su uključile više adipocita iz prethodnih neudebljanih stanica. Što je više novih masnih stanica na bedrima uključeno, to su osobe dobijale manje masnih naslaga na trbuhu. 

Zaključak dr. Jensena jest da salo na bedrima najvjerojatnije na neki način usisava višak energije koju stvara hrana i tako drži salo podalje od trbuha gdje ono pričinjava veću štetu. Salo na trbuhu naime ozbiljno povećava rizik obolijevanja od dijabetesa i drugih bolesti. 

Individualna sklonost oblikovanju tijela u jabuku ili krušku djelomično jest rezultat sposobnosti organizma da masne stanice na donjem dijelu tijela regrutiraju više adipocita. 

Liječenje debljine postat će znatno učinkovitije onoga trenutka kad se otkrije što to kontrolira ovaj proces. 

16.10.2010. 15:07:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh