« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
ALI KOŠTA

Amerikanci će migrene liječiti botoksom

Osim u svrhu pomlađivanja, Amerikanci će botoks moći ubrizgavati na područja oko glave i vrata kako bi spriječili jake glavobolje

Amerikanci će migrene liječiti botoksom
Amerikanci će migrene liječiti botoksom (Shutterstock)
Više o

botox

,

glavobolja

,

migrena

,

botoks

,

FDA

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je injekcije botoksa za prevenciju kroničnih migrena u odraslih osoba. U priopćenju objavljenom u petak, FDA preporučuje da se botoks ubrizgava svaka tri mjeseca oko glave i vrata kako bi se spriječili simptomi budućih glavobolja.

Imati migrenu većinu dana u mjesecu "jedan je od oblika glavobolje koji najviše onesposobljuje", rekao je dr. Russell Katz, s odjela za neurološke proizvode pri Centru za procjenu i istraživanje lijekova FDA. "To stanje može uvelike utjecati na obitelj, na posao i društveni život, tako da je važno imati na raspolaganju različite opcije za učinkovito liječenje", rekao je Katz.

Za lijek, čiji je generički naziv onabotulinumtoksin A, nije dokazano da djeluje protiv migrena koje se javljaju 14 ili manje dana u mjesecu, niti protiv drugih oblika glavobolje, stoji u priopćenju FDA. Lijek proizvodi kompanija Allergan iz Irvinea u Kaliforniji, a odobren je ljetos u Velikoj Britaniji za istu svrhu.

>> Muče vas česte glavobolje? Možda su problem ravna stopala

Migrene, bol s intenzivnim pulsiranjem ili lupanjem u jednom dijelu glave, često su praćene mučninom, povraćanjem i osjetljivošću na svjetlo i zvuk. Kronične migrene su definirane kao one koje se javljaju 15 ili više dana u mjesecu, i traju dulje od četiri sata dnevno.

Glasnogovornica Allergana rekla je da se botoks prodaje u ampulama od 200 jedinica, po cijeni od 1.050 dolara. U ispitivanju čiji su rezultati podneseni FDA-u, liječnici su davali ukupno 155 jedinica botoksa svakom pacijentu s migrenom u 31 injekciji u mišiće glave i vrata, a terapija je ponovljena svaka tri mjeseca, dodala je glasnogovornica.

U Allerganu procjenjuju da oko 3,2 milijuna Amerikanaca pati od kronične migrene, iako kod 80 posto njih bolest nikada nije dijagnosticirana.

U ispitivanje lijeka bilo je uključeno 1.384 odraslih osoba u Europi i Sjevernoj Americi u dvije skupine. Nakon šest mjeseci je utvrđeno da su pacijenti koji su dobili lijek u prosjeku imali 7,8 i 9,2 dana manje migrena na mjesec nego prije početka studije. Tijekom tih šest mjeseci, pacijenti koji su primali lijek imali su 107 i 134 sata manje glavobolja.

>> Pušenje, alkohol i kava uzrokuju migrene

Lijek ima isti kemijski sastav koji je odobren prije 21 godinu za liječenje strabizma i blefarospazma, dva poremećaja mišića oka. Od tada je FDA odobrio botoks za liječenje nekontroliranog treptanja, grčenja vratnih mišića, intezivnog znojenja pod pazuhom, ukočenosti mišića lakta, ručnog zgloba i prstiju te u kozmetičke svrhe, za uklanjanje bora. Regulatori u oko 80 zemalja odobrili su njegovu uporabu za 21 različitu dijagnozu.

Uputstvo za lijek sadrži i upozorenje da se djelovanje otrova botulinuma može proširiti i dalje od mjesta gdje je apliciran, izazavajući simptome koji mogu uključivati po život opasne teškoće s gutanjem i disanjem.

Prodaja botoksa u svijetu prošle je godine bila vrijedna 1,3 milijarde dolara, podjednako podijeljeno na medicinske i kozmetičke svrhe. (hina/metro-portal)

16.10.2010. 19:22:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh