« Svijet
objavljeno prije 1 godinu
EU

Važni sastanci ovaj tjedan u Bruxellesu

Šefovi država ili vlada 27 zemalja članica okupit će se u četvrtak i petak na dvodnevnom sastanku na vrhu u Bruxellesu. Jedna od najvažnijih tema bit će rat u Ukrajini i potpora EU-a napadnutoj zemlji, zatim ekonomska pitanja, konkurentnost euro

Otkud lova za sve?
Otkud lova za sve? (Arhiva)
Više o

EU

,

Bruxelles

,

sastanci

Jedna od najvažnijih tema bit će rat u Ukrajini i potpora EU-a napadnutoj zemlji, zatim ekonomska pitanja, konkurentnost europskog gospodarstva, posebice u odnosu na Sjedinjene Države i Kinu, unutarnje tržište i pitanja energije. Također će biti riječi i o pitanju migracija.

Podloga za raspravu bit će dokumenti koje je protekli tjedan objavila Europska komisija. Komisija je prošli tjedan predstavila prijedlog Akta o industriji s nultom neto emisijom stakleničkih plinova te Akta o kritičnim sirovinama, prijedlog reforme tržišta električne energije i dugoročnu strategiju za konkurentnost gospodarstva.

Ministri za europska pitanja na sastanku Vijeća za opće poslove u utorak raspravljat će o nacrtu zaključaka za samit EU-a.

U ponedjeljak prije podne u Bruxellesu se sastaju ministri vanjskih poslova država članica, koji će raspravljati o ruskoj agresiji na Ukrajinu, te razmijeniti mišljenja o aktualnim vanjskopolitičkim pitanjima.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izvijesti će šefove diplomacija o rezultatima razgovora srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija o normalizaciji odnosa dviju zemalja, koji su održani u subotu u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji.

Borrell je nakon sastanka izjavio da su se Kosovo i Srbija suglasili o provedbi sporazuma EU-a o normalizaciji odnosa. Međutim, zasad još ništa nije potpisano.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je da je postignut nekakav dogovor, no rekao je da on nije ništa potpisao. „Danas smo trebali dogovoriti plan implementacije, nekakav dogovor smo postigli, zadovoljan sam zbog toga", rekao je Vučić.

Kosovski Albin Kurti je pak rekao da postignuta suglasnost o osnovnom sporazumu o normalizaciji i plan njegove provedbe de facto znači da je Srbija priznala Kosova, ali da "bježi od potpisivanja sporazuma".

Ministrima vanjskih poslova u ponedjeljak popodne pridružit će se ministri obrane kako bi raspravljali o provedbi Strateškog kompasa godinu dana nakon njegova odobrenja te o potpori EU-a Ukrajini.

19.03.2023. 18:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh