« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
ODLUKA S. KOREJE

Obustava nuklearnih pokusa oduševila Kinu i UN

Kina i UN pozdravili su odluku Sjeverne Koreje da obustavi sve nuklearne pokuse, lansiranja dalekometnih projektila te dopusti povratak inspektorima IAEA

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Kina

,

UN

,

Sjeverna Koreja

,

IAEA

,

nuklearni program

Kina i UN pozdravili su u četvrtak odluku Sjeverne Koreje o zamrzavanju nuklearnih pokusa i obogaćivanja nuklearnog goriva te o povratku inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji će to nadgledati, javlja Hina.

Sjedinjene Države u srijedu su objavile da je Sjeverna Koreja pristala na moratorij na nuklearne pokuse i lansiranje dalekometnih projektila, te da će dopustiti nuklearnim inspektorima da posjete kompleks u Yongbyonu kako bi provjerili je li zaustavljena svaka nuklearna aktivnost.

"Kina pozdravlja napredak u odnosima Sjeverne Koreje i SAD i njihov doprinos prema zaštiti mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku", objavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei na internetskoj stranici ministarstva.

On je potvrdio da je Kina spremna uložiti napore na nastavku šestostranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu koji uključuju dvije Koreje, Japan, Kinu, SAD i Rusiju a koji su prekinuti 2008. godine.

Glavni tajnik UN-a Ban ki-Moon je izrazio je nadu da će Sjeverna Koreja krenuti putem "provjerljive denuklearizacije Korejskog poluotoka". "Glavni tajnik naglašava hitnost ispunjavanja humanitarnih potreba naroda (Sjeverne Koreje)", objavio je njegov glasnogovornik Martin Nesirky.

State Department je rekao da su Sjedinjene Države spremne dati pomoć u hrani od 240.000 metričkih tona koju je zatražila Sjeverna Koreja te da se na temelju potreba može dogovoriti još pomoći.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano je rekao da je ta agencija UN-a spremna vratiti se u Sjevernu Koreju nakon što je ta zemlja pristala na nuklearni moratorij.

01.03.2012. 09:37:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh