« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
SMANJITE ZALOGAJE

"Vaga" za obroke kontrolira pretilost

Mandometar kontrolira način na koji jedete i upozorava ako se to čini prebrzo

"Vaga" za obroke kontrolira pretilost (Dreamstime)
Više o

pretilost

,

mršavljenje

,

jedenje

,

težina

,

mandometar

,

obrok

Kompjutorizirana naprava za mjerenje hranjenja, odnosno brzine kojom jedete i koja ima glasovnu opciju mogla bi biti rješenje za dječju pretilost, tvrde istraživači.

Mandometar kontrolira hranu na tanjuru prilikom njenog konzumiranja i javlja ako je djeca prebrzo trpaju u sebe - ta je navika prema mišljenju stručnjaka jedna od glavnih krivaca za debljanje. U istraživanju je sudjelovalo 106 djece s problemima vezanim za pretilost, a rezultati koje je naprava postigla vrlo su ohrabrujući, prenosi British Medical Journal.

Nakon samo 12 mjeseci uporabe, djeca su jela manje porcije i manje su težila. Prema rezultatima istraživanja, brzina jedenja smanjila se za 11 posto u usporedbi s grupom koja nije koristila Mandometar. Podsjetimo, trenutna je pretpostavka u znanstvenim krugovima da prebrzo jedenje onemogućuje signalnom sustavu da dojavi mozgu kad je želudac zaista pun. Osim toga, prijetnje roditelja da djeca dok su mala moraju pojesti sve što je na tanjuru zasigurno ne pridonose njihovom zdravlju na način koji bi to oni htjeli. 

Bilo kako bilo, Mandometar iscrtava grafikon koji pokazuje kojom brzinom se jede istovremeno ga uspoređujući s „idealnim" grafikonom kojeg je izradio stručnjak za hranu. U slučaju da se jede prebrzo, Mandometar će vam glasovno to staviti do znanja.

Polaganom konzumacijom mozak na vrijeme reagira u trenutku kad se želudac dovoljno napuni. Prema riječima stručnjaka Juliana Hamilton-Shielda sa Sveučilišta Bristol, idealno vrijeme za konzumiranje hrane je deset mirnih minuta i to za stolom, a ne gledajući TV jer nas televizija ometa i zbog nje jedemo brže.
06.01.2010. 17:20:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh