« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PREGAZILO IH VRIJEME

6 stvari koje nam ne trebaju u 2010.

Na popisu se nalaze DVD-i, CD-i, pretplate za dnevne novine i slični proizvodi i usluge

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Na početku prošlog desetljeća kućanstva su se oslanjala na dial-up internetske veze, a na iPod, LCD televizore i Nintendo Wii nitko nije ni pomišljao.

U samo deset godine sve se promijenilo. Novi, revolucionarni proizvodi zamijenili su one za koje smo dugo mislili da bez njih ne možemo živjeti.

Knjige, novine pjesme i filmovi prebacili su se na internet i inovativne uređaje poput Kindlea, a svijest građana prema korištenju održivih izvora energije nameće nove standarde u arhitekturi i gradnji.

Stranica Wall Street Journala, SmartMoney, objavila je popis stvari na koje u 2010. ne treba trošiti dragocjeni novac:

DVD-i

Dani kad smo u videoteku odlazili po željeni film polako prolaze. Videoteke diljem svijeta se zatvaraju, a pada i prodaja DVD medija. Potrošači sve manje kupuju DVD-e a sve više se oslanjaju na mogućnosti digitalne televizije (MaxTv, B.net). Filmovi se u samo nekoliko koraka danas mogu naručiti putem daljinskog upravljača, a nakon gledanja više ne skupljaju prašinu po policama u stanu.

Fiksni telefonski broj u kućanstvu

Nije još na izlaznim vratima, ali je definitivno ušao u svoju fazu zrelosti u većini američkih i europskih kućanstava. Komunikacija se danas odvija putem mobitela i interneta, a fiksni telefoni nezaobilazni su još jedino u poduzećima. U Hrvatskoj bi ove godine u potpunosti mogao oživjeti Skype kao servis za obavljanje besplatnih telefonskih poziva i video konferencija putem računala i smartphonea.

Kopije smartphonea

Očekuje se da će se manje proizvođača odlučiti investirati u pametne telefone jer BlackBerry i iPhone potpuno dominiraju tržištem, a aplikacije se proizvode upravo za njih. BlackBerry zauzima 40, a iPhone 25% tržišta te se očekuje da će zadržati liderske pozicije. Istraživanje Comscorea pokazuje da se većina potrošača dvoumi upravo između ta dva telefona.

Digitalne kompaktne kamere

Kamere koje su prošlih godine postale must-have proizvod, u budućnosti bi mogle biti zamijenjene aparatima sa single-lens refleksom (SLR). Takve uređaje već proizvode Nikon, Canon, Sony i Olympus. Iako su znatno skuplji, postoji velika razlika u kvaliteti fotografije.

Pretplate na dnevne novine

Naklade diljem svijeta nemilosrdno padaju jednako kao oglašavanje u tisku. Taj trend odnosi se prije svega na dnevne novine, ali je zahvatio i tjedne/mjesečne časopise. Ljudi informacije traže na internetu, gdje su besplatne, dostupne 24h i aktualne. Konačan udarac tiskovinama mogao bi zadati daljnji porast korištenja pametnih telefona i uređaja poput Kindlea.

CD-i

Kad ste posljednji puta kupili CD? Koliko CD-a ste kupili prošle godine u usporedbi s npr. 2000.? U Hrvatskoj se pjesme još uvijek većinom ilegalno skidaju s interneta i prže, a u svijetu se putem iTunesa i drugih online trgovina kupuju po prihvatljivim cijenama u mp3 formatu. "Shvatite, CD-i su prošlost i neće se vratiti", naglašava SmartMoney.com.

06.01.2010. 11:15:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh