« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
QUANTAS A380

Utvrđene manjkavosti na motorima najvećeg putničkog aviona

Nakon prisilnog slijetanja u Singapuru, Quantasovi zrakoplovi A380 su prizemljeni do daljnjega

Quantas A380
Quantas A380 (Wikipedia)
Više o

airbus

,

Airbus A 380

,

Quantas

Australska zrakoplovna tvrtka Qantas objavila je u ponedjeljak kako je otkrila "manje anomalije" na nekim motorima njezinih zrakoplova Airbus A380, te dodala da će njezina flota tih zrakoplova ostati na tlu još najmanje tri dana.

Qantasovi zrakoplovi Airbus A380, najveći putnički zrakoplovi na svijetu, prizemljeni su od četvrtka, kad je jedan zrakoplov tog tipa prisilno sletio u Singapuru nakon kvara na jednom od motora usred leta. "Na tri motora otkrili smo manje anomalije - ulje ondje gdje ga ne bi trebalo biti u motorima", kazao je glavni direktor Qantasa Alan Joyce na javnoj televiziji ABC.

"Riječ je o novim motorima na novoj letjelici pa ne bi trebalo biti takvih problema, to nas upućuje na dio motora na koji se trebamo usredotočiti", dodao je on. "Mislimo da bi se moglo raditi o problemu s materijalom ili strukturalnom problemu na motorima", nastavio je on.

Airbus A380 Qantasa s 459 putnika i članova posade morao se 4. studenoga vratiti u zračnu luku u Singapuru nakon eksplozije jednog od četiri motora Rolls-Royce nekoliko minuta nakon polijetanja.

Paniku na tlu izazvala su prva medijska izvješća o tome da je zrakoplov nestao, pa čak i da se srušio. Svjedoci su na zemlji čuli eksploziju i vidjeli plamen i dim iz jednog od četiri Rolls-Royceova motora. No, zrakoplov se nakon otkazivanja motora okrenuo natrag prema Singapuru i bez problema sletio. Nitko u letjelici nije ozlijeđen.

Qantas u svojoj floti ima šest Airbuseva A380. Ovo je ujedno dosad najozbiljniji incident povezan s Airbusom A380 otkako je prije tri godine uveden u upotrebu u svijetu.(hina/metro-portal)

08.11.2010. 09:34:03
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    08.11.2010. 14:13
    ako je to istina onda je to poprilican skandal za airbus i njihove ogromne avione
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh