« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
JEDNOGLASNA ODLUKA

Ustavni sud odbacio prigovore o neustavnosti referenduma

Suci su takvu odluku donijeli na prvoj ovogodišnjoj sjednici odlučujući o zahtjevu Udruge PROJEKT koja je tražila nadzor nad ustavnošću i zakonitošću državnog referenduma

Fotografija vijesti
Više o

referendum

,

Ustavni sud

,

referendum o EU

Ustavni je sud danas jednoglasno odbio prigovor da referendum o pristupanju EU nije bio u skladu s Ustavnom, ocijenivši kako je za odluku trebala većina birača koji su pristupili referendumu, a ne njhovog ukupnog broja, prenosi Hina.

Suci su takvu odluku donijeli na prvoj ovogodišnjoj sjednici odlučujući o zahtjevu Udruge PROJEKT - Udruga za promicanje i razvoj obrazovanja, jednakosti, ekologije, kulture i tehnologije koja je tražila nadzor nad ustavnošću i zakonitošću državnog referenduma na kojemu je 22. siječnja ove godine 66,27 posto birača izašlih na referendum glasovalo za pridruživanje EU-u.

Udruga smatra da je postupak pridruživanja Hrvatske počeo 2003. i da je zato trebalo primijeniti tadašnju ustavnu odredbu da je za odluku potrebna većina ukupnog broja birača, a ne većina izašlih na referendumu, kao što se propisalo izmjenom Ustava 2010. Uz to su se pozvali na Ustavni zakon za provedbu Ustava kojim je naloženo usklađivanje Zakona o referendumu s promjenama Ustava u roku od šest mjeseci, što Hrvatski sabor nije učinio pa je u tom zakonu ostala stara odredba koja govori o potrebi većine ukupnog broja birača.

No, ustavni suci zaključili su da ta činjenica nije "ustavnopravno relevantna" jer se na provedeni referendum neposredno primijenio Ustav.

Gotovo istodobno s tom odlukom građanska inicijativa "Pokret za Hrvatsku - ne EU" ponovno je podnijela prigovor na održavanje referenduma. Čelnici inicijative novinarima su ispred suda ponovili svoje stajalište da je za odluku na referendumu trebala pristupiti većina svih birača. Rekli su da ne priznaju rezultate referenduma te da će, ako treba, ići i do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Odlučujući o zahtjevu Udruge PROJEKT, ustavni suci nisu se samo zadržali na odluci o ustavnosti referenduma, nego su preispitali i praksu Sabora pri donošenju ustavnih zakona te jednoglasno zaključili da od 2000. nijedan donesen ustavni zakon u biti nije ustavni zakon i nema snagu Ustava.

Suci su ustvrdili kako naziv ustavni može nositi jedino zakon koji je donesen u postupku predviđenom za promjenu Ustava. Zato su Saboru poslali izvješće u kojemu upozoravaju na tu pogrešnu parlamentarnu praksu.

"Ustav treba shvatiti ozbiljno i neka se takve pogreške nikada ne ponove", izjavila je predsjednica suda Jasna Omejec podsjećajući da je Ustavni sud slično upozorenje Saboru podnio još 2000.

15.02.2012. 16:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh