Uskrsna pinca - recept za prste polizati
Domaća pinca odličan je uskrsni poklon prijateljima ili rodbini, pa evo jednog recepta koji će oduševiti i vas i vaše najdraže
Pinca je tradicionalni slatki uskrsni kruh koji je na svakom stolu u Hrvatskoj, a zovemo ga još i pogača, pinka ili simica.
Uobičajeno se nosi u crkvu na blagoslov hrane na Uskrs, a i obavezan je dio blagdanskog doručka.
Uz to, domaća pinca odličan je uskrsni poklon prijateljima ili rodbini, pa evo jednog recepta koji će oduševiti i vas i vaše najdraže.
Recept za pincu
Sastojci
7 jaja
10 šalica glatkog brašna
57 g svježeg kvasca
1.5 šalica šećera
1/2 šalice tople vode
1 šalica toplog mlijeka
1 šalica otopljenog maslaca
1 žličica šećera
naribana korica jednog limuna (po želji rum, grožđice, bademi ...)
Priprema
Kvasac otopite u toploj vodi s malo šećera, dodajte toplo mlijeko, 2 šalice brašna i žličicu šećera. Dobro promiješati i ostaviti pokriveno sat vremena na toplom.
Nad parom zamutite šećer, 6 jaja, koricu limuna i polako dodajte otopljeni putar, dignuti kvasac i ostatak brašna. Dobro izmijesiti, najbolje rukom, sve dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za prste.
Tijesto odložite u veliku zdjelu, pokrijte ga i ostavite na toplom da se diže dva sata. Nakon toga ga premijestite, podijelite na četiri dijela i oblikujte pince, pa ostavite da se diže još sat vremena.
Za kraj, premažite pince razmućenim jajetom i pecite oko pola sata u pećnici na temperaturi od 160 stupnjeva, prvih dvadesetak minuta pokriveno alu-folijom, a zadnjim deset minuta je otkrijte da dobije karakterističnu ukusnu koricu.
Uživajte!
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar