Metro-portal.hr

objavljeno 11.04.2020. 13:29:00
RECEPTI

Uskrsna pinca - recept za prste polizati

Domaća pinca odličan je uskrsni poklon prijateljima ili rodbini, pa evo jednog recepta koji će oduševiti i vas i vaše najdraže

Pinca je omiljena za Uskrs
Pinca je omiljena za Uskrs (Arhiva)

Pinca je tradicionalni slatki uskrsni kruh koji je na svakom stolu u Hrvatskoj, a zovemo ga još i pogačapinka ili simica.

Uobičajeno se nosi u crkvu na blagoslov hrane na Uskrs, a i obavezan je dio blagdanskog doručka.

Uz to, domaća pinca odličan je uskrsni poklon prijateljima ili rodbini, pa evo jednog recepta koji će oduševiti i vas i vaše najdraže.

Recept za pincu

Sastojci

7 jaja
10 šalica glatkog brašna
57 g svježeg kvasca
1.5 šalica šećera
1/2 šalice tople vode
1 šalica toplog mlijeka
1 šalica otopljenog maslaca
1 žličica šećera
naribana korica jednog limuna (po želji rum, grožđice, bademi ...)

Priprema

Kvasac otopite u toploj vodi s malo šećera, dodajte toplo mlijeko, 2 šalice brašna i žličicu šećera. Dobro promiješati i ostaviti pokriveno sat vremena na toplom.

Nad parom zamutite šećer, 6 jaja, koricu limuna i polako dodajte otopljeni putar, dignuti kvasac i ostatak brašna. Dobro izmijesiti, najbolje rukom, sve dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. 

Tijesto odložite u veliku zdjelu, pokrijte ga i ostavite na toplom da se diže dva sata. Nakon toga ga premijestite, podijelite na četiri dijela i oblikujte pince, pa ostavite da se diže još sat vremena. 

Za kraj, premažite pince razmućenim jajetom i pecite oko pola sata u pećnici na temperaturi od 160 stupnjeva, prvih dvadesetak minuta pokriveno alu-folijom, a zadnjim deset minuta je otkrijte da dobije karakterističnu ukusnu koricu.

Uživajte!

11.04.2020. 13:29:00
http://metro-portal.hr/uskrsna-pinca-recept-za-prste-polizati/124927/