« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Obnovljena muškost

Uskoro funkcionalni umjetni penisi

Laboratorijski stvoreno tkivo korišteno je kako bi se potpuno zamijenilo erektivno tkivo penisa kod životinja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

istraživanje

,

umjetni penis

,

zečevi

Ovo otkriće otvara nove nade o potpunoj izmjeni i obnovi funkcije penisa kod ljudi oštećenih tijekom ozljede ili zbog bolesti. Zečevi, kojima su znanstvenici sa Sveučilišta Wake Forest u Sjevernoj Karolini ugradili takvo tkivo, potpuno su obnovili seksualne funkcije i mogli su se normalno razmnožavati.

Voditelj istraživanja, profesor Anthony Atala objašnjava: ˝Potrebno je daljnje istraživanje, no dosadašnji rezultati ohrabrujući su i sugeriraju kako sadašnja tehnologija ima potencijala za pacijente kojima treba rekonstrukcija spolnog organa.˝

Rekonstrukcija oštećenog ili bolesnog erekivnog tkiva komplicirana je procedura zbog njegove kompleksne strukture i funkcije. Isprobane su i drugačije metode, poput silikonskih proteza, no pokazale su sam djelomičan uspjeh.

Znanstvenici su uspjeli izolirati mišićne stanice iz erektivnog tkiva životinja te ih putem laboratorijskih metoda multiplicirati i napraviti trodimenzionalnu podlogu koja je zatim ugrađena u penis životinja. Samo mjesec dana kasnije tkivo se počelo normalno razvijati, a životinje su se ponovo mogle razmnožavati.

10.11.2009. 10:15:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh