« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
upozorenje pacijentima

Depresija i impotencija - nuspojave lijekova za kolesterol

Sve više pacijenata prijavljuje probleme nakon uzimanja statina, odnosno lijekova za snižavanje kolesterola u krvi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

lijek kolesterol

,

razina kolesterola

,

statini

,

nuspojave statini

Povišeni sadržaj kolesterola u krvi kao jedan od osnovnih uzroka bolesti srca i krvožilnog sustava danas u svijetu ima za posljedicu najveći postotak smrtnosti.

Stoga nije čudno koliko su traženi lijekovi za smanjenje razine kolesterola u krvi.

No, najnovija zdravstvena upozorenja odnose se upravo na te popularne lijekove. Naime, tisuće korisnika prijavilo je nuspojave poput depresije i seksualnih problema.

Pacijenti kojima je liječnik prepisao statine (na tržištu su prisutni atorvastatin, fluvastatin, lovastatin, mevastatin, pitavastatin, pravastatin, rosuvastatin i simvastatin) uskoro bi trebali biti obaviješteni putem brošura unutar pakovanja o čak pet novih neželjenih posljedica korištenja lijekova.

Poremećaji u spavanju, slabije pamćenje, seksualna disfunkcija, depresija i vrlo rijetko plućne bolesti koje mogu dovesti do smrti ako se ne liječe.

Dr. Ike Iheanacho, urednik Drug and Therapeutics Bulletina koji piše neovisne recenzije o lijekovima, kaže da većina liječnika i pacijenata uopće ne zna za nove identificirane probleme.

Istovremeno navodi da pacijenti ne bi trebali prestati s uzimanjem statina koji godišnje spase oko 10,000 života samo u Velikoj Britaniji.

Dr Iheanacho tvrdi da statini imaju neupitnu vrijednost kad se radi o prevenciji kardiovaskularnih poremećaja te da ih se više ljudi koristi.

„Ipak, kada novi podatci o njihovim nuspojavama iziđu (u javnost), krucijalno je da se nađu među informacijama o proizvodu", kaže Iheanacho.

Regulatorna agencija potvrdila je još 2008. da postoji dovoljno dokaza iz kliničkih testiranja i prijava pacijenata da se novi problemi identificiraju kao „službene nuspojave".

To u prijevodu znači da svi statini mogu izazvati probleme.

Statini predstavljaju grupu spojeva koji sprečavaju produkciju kolesterola u jetri blokirajući neophodan enzim hidroksi-metilglutaril-koenzim A reduktazu (HMG-CoA reduktazu) u sintezi kolesterola.

Nuspojave upotrebe statina rijetke su i uobičajeno su blage i kratkotrajne:

Najčešće su glavobolja, nadutost i nervoza želuca, mučnina, povraćanje, opstipacija, bol u abdomenu, malaksalost i grčevi u mišićima.

Vrlo rijetko su moguće i ozbiljne nuspojave kao što su oštećenje jetre te miopatija i rabdomioliza. Rabdomioliza je najopasnija moguća toksičnost statina, a počinje bolom u mišićima i može uznapredovati do gubitka mišićne mase (patološkog sloma skeletne muskulature), prestanka rada bubrega i na kraju uzrokuje smrt.

Upotreba statina ne preporučuje se kod osoba s već identificiranim oštećenjem ili bolestima jetre te u trudnoći i dojenju.

10.11.2009. 09:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh