Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2009. 10:15:54
Obnovljena muškost

Uskoro funkcionalni umjetni penisi

Laboratorijski stvoreno tkivo korišteno je kako bi se potpuno zamijenilo erektivno tkivo penisa kod životinja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Ovo otkriće otvara nove nade o potpunoj izmjeni i obnovi funkcije penisa kod ljudi oštećenih tijekom ozljede ili zbog bolesti. Zečevi, kojima su znanstvenici sa Sveučilišta Wake Forest u Sjevernoj Karolini ugradili takvo tkivo, potpuno su obnovili seksualne funkcije i mogli su se normalno razmnožavati.

Voditelj istraživanja, profesor Anthony Atala objašnjava: ˝Potrebno je daljnje istraživanje, no dosadašnji rezultati ohrabrujući su i sugeriraju kako sadašnja tehnologija ima potencijala za pacijente kojima treba rekonstrukcija spolnog organa.˝

Rekonstrukcija oštećenog ili bolesnog erekivnog tkiva komplicirana je procedura zbog njegove kompleksne strukture i funkcije. Isprobane su i drugačije metode, poput silikonskih proteza, no pokazale su sam djelomičan uspjeh.

Znanstvenici su uspjeli izolirati mišićne stanice iz erektivnog tkiva životinja te ih putem laboratorijskih metoda multiplicirati i napraviti trodimenzionalnu podlogu koja je zatim ugrađena u penis životinja. Samo mjesec dana kasnije tkivo se počelo normalno razvijati, a životinje su se ponovo mogle razmnožavati.

10.11.2009. 10:15:54
http://metro-portal.hr/uskoro-funkcionalni-umjetni-penisi/26091/