« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
nove metode

Protein što potiče rast raka može biti blokiran

Pomnom analizom, znanstvenici su uspjeli pronaći slabu točku u strukturi proteina Notch koji ubrzava širenje stanica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Rak

,

leukemija

,

notch protein

,

tumori

Znanstvenici su pronašli način za razoružavanje proteina za kojeg se pretpostavlja daima ključnu ulogu u nastanku leukemije i ostalih vrsta raka.

Otkriće će sigurno povećati nadanja u terapiju koja bi se uspješno mogla suprotstaviti raku te drugim bolestima. Svi prijašnji pokušaji da se neutralizira proteina bili su bezuspješni, a renomirani znanstvenici su ustvrdili kako je nemoguće utjecati na njega lijekovima.

Studiju je inače proveo US Dana-Farber institut za rak, a objavljena je u časopisu Nature. Protein je jedan od tjelesnih transkripcijskih faktora koji pali i gasi gene te pokreće genetske procese koji kontroliraju rast i razvoj stanica. Istovremeno, protein može potaknuti rast tumora. Konkretno, radi se o transkripcijskom faktoru, odnosno proteinu pod imenom Notch. Gen koji je odgovoran za nastanak ovog proteina često je oštećen ili je mutirao kod određenih pacijenata u obliku raka krvi poznatog pod imenom akutna limfoblastna (limfatična) leukemija.

Rezultat toga je konstantna "uključenost" gena zbog čega je rast stanica nekontroliran. Slične abnormalnosti  u Notchu pronađene su i  u slučajevima pacijenata koji imaju ostale vrste raka poput pluća, jajnika, crijeva itd.

Pomnom analizom, znanstvenici su uspjeli pronaći slabu točku u strukturi proteina. Uz pomoć najsuvremenije tehnologije, točnije posebnih kemijskih spojnica koje preobražuju peptide (organski spojevi koji sadrži dvije ili više aminokiselina (istih ili različitih) povezanih peptidnom vezom) proteina u posebni trodimenzionalni oblik.

Te "modificirane" peptide stanice uvlače u sebe, a obzirom da  su toliko sitni, mogu djelovati na regulaciju gena na točno određenim mjestima. Nakon stvaranja i testiranja nekoliko različitih sintetičkih peptida, istraživači su izolirali jedan koji navodno može poremetiti djelovanje Notcha. Pri testiranju na miševima uspješno je spriječen rast stanica. Znanstvenici se nadaju da neće proći puno vremena, a da će se ta metoda moći primijeniti i na ljudima.

12.11.2009. 09:19:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh