« Život
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
ZA LIJENČINE

Uskoro ćemo vježbati - s tabletama?

Lijenčine, stiže sjajna vijest za vas - australski su znanstvenici krenuli prema ultimativnom cilju svakog ljubitelja kauča, stvaranju tablete za vježbanje

Ovo umjesto teretane? Hmmm :)
Ovo umjesto teretane? Hmmm :) (Arhiva)
Više o

tjelovježba

,

vježbanje

,

tablete

,

tablete za vježbanje

Tablete za vježbanje vjerojatno su ultimativni san svih lijenčina koje bi željele imati lijepo razvijeno tijelo, no bez muke i znoja. Ipak, i takvi bi snovi mogli postati stvarnost ako povjerujemo australskim znanstvenicima koji su se bacili na stvaranje upravo takvog lijeka.

Naime, istraživači sa sveučilišta u Sydneyju tvrde da su uspjeli napraviti mapu molekularnih promjena koje se zbivaju u organizmu tijekom tjelesne aktivnosti, što znači da bi pilulom za vježbanje mogli oponašati takve reakcije.

Istraživanja su još u prilično ranoj fazi, no znanstvenici su uvjereni kako će se u dogledno vrijeme pilula za vježbanje naći na policama ljekarni iako u organizmu tijekom tjelovježbe nastaje čak oko tisuću molekularnih promjena.

Naime, tjelesna aktivnost ključna je za smanjenje opasnosti od razvoja određenih bolesti i karcinoma, ali je kod nekih osoba praktično izvođenje takve aktivnosti nemoguće.

Radi se o osobama s ozljedom, primjerice, leđne moždine, koje zbog djelomične paralize ne mogu vježbati na klasičan način, a otprije je poznato da se velik broj štetnih promjena događa upravo na kardiovaskularnim i koštanim mišićima.

Istraživači naglašavaju kako to ipak neće biti čudesna pilula i da neće moći u potpunosti nadomjestiti stvarnu tjelesnu aktivnost.

07.10.2015. 11:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh