« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
sf ili...

Uskoro ćemo se liječiti i mobitelima

Zbog sve bržeg starenja stanovništva povećava se broj kroničnih bolesti pa stručnjaci pronalaze nove načine kako se s njima boriti

(Wikipedia)
Više o

liječenje mobitelima

,

Medtronic

,

Stephen N. Oesterle

,

kronične bolesti

,

starenje stanovništva

Do 2050. godine više od dvije milijarde ljudi imat će preko 60 godina. Zbog toga će polovica stanovništva u razvijenim zemljama bolovati od kroničnih bolesti. Medicinske tvrtke iz tog razloga imaju svoje vizionare koji se pripremaju za efekt drastičnog starenja stanovništva.

Jedan od njih je Stephen N. Oesterle, potpredsjednik za nove tehnologije Medtronica, koji je jedan od vodećih svjetskih proizvođača medicinskih proizvoda. Dugi niz godina predavao je na Harvardu i bio ravnatelj invazivne kardiologije bolnice u Massachusettsu.

Oesterle potvrđuje da će kronične bolesti u bliskoj budućnosti biti sve češće.

Zbog toga stručnjaci razvijaju implementirane aparate koji će pomagati u liječenju takvih bolesti. Medtronic tako proizvodi srčane kardiostimulatore i defibrilatore, te stimulatore za mozak. Sustav Neuromodulation pomaže u stimulaciji svakog mišića, pa čak i živca u mozgu. Na taj način pomaže se ljudima koji pate od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti. 

Glavna zadaća ovog znanstvenika je procijeniti troši li se novac na prave vrste tehnologije. Naime, povećanjem pacijenata s kroničnim bolestima liječenje je sve skuplje, te ekonomije zemalja sa sve starijim stanovništvom to ne mogu podnijeti.

Smatra da traženje učinkovitijih i jeftinijih tehnologija mora biti globalna vizija. Već je razgovarao s predstavnicima velikih tvrtki kao što su Cisco, Apple, IBM ili Google, koji svi žele sudjelovati u ovakvim projektima.

Naime, budućnost interneta nije u skidanju igrica, već u zdravstvenoj skrbi. Aparati Medtronica zasad rade samo na bazi lokalne unutarnje mreže, ali pacijenti će uskoro dobiti aparate koji će komunicirati globalno. Primjerice, ako se u mobitele stave senzori na daljinu koji komuniciraju s malim ručnim aparatom, spojit će se s memorijom u udaljenom medicinskom centru. Liječnici će odmah procijeniti sve eventualne abnormalnosti i moći će brzo reagirati. Na taj način štedi se i mnogo novca.

Najbolji primjer je senzor za srce. Radi se o minijaturnoj spravici koja se ulaže u pluća pacijenta i prati srčanu aktivnost. Na taj način može se čak predvidjeti i infarkt i poslati pacijenta na vrijeme u bolnicu.

U kompaniji Apple već sada žele da iPhone postane uređaj koji će brinuti o zdravlju, zaključuje Stephen N. Oesterle.

30.09.2009. 10:29:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh