« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
AKCIJA BANKOMAT

USKOK saslušava sedam poduzetnika i bankara

Josip Protega još uvijek je nedostupan, ali očekuje se da će ostatak uhićenih istražiteljima ispričati dosta o višemilijunskim kreditima HPB-a

(Drago Sopta/Cropix)
Više o

USKOK

,

Ivan Galić

,

HPB

,

Josip Protega

,

akcija Bankomat

,

Ivan Sladonja

,

Mario Kirinić

,

Boris Šimunić

,

Svetimir Gadže

,

Oliver Beidenegl

,

nezakoniti krediti

U najnovijoj antikorupcijskoj akciji "Bankomat" kojoj su na meti trojica bivših čelnika Hrvatske poštanske banke (HPB) uhićena su i četvorica poduzetnika, Boris Šimunić (32) iz Zagreba, Svetimir Gadže (37) iz Gruda, Oliver Beidenegl (36) iz Ploča i Ivan Galić (49) iz Drvenika koji su od te banke, kako sumnjaju u USKOK-u, nezakonito dobili kredite u iznosu većem od 170 milijuna kuna.

Policija je jutros u Zagrebu te na splitskom i dubrovačkom području uhitila petoricu osumnjičenih, a naknadno im se prijavio i šesti, dok je posljednji, donedavni predsjednik Uprave HPB-a Josip Protega, za sada nedostupan jer je izvan Hrvatske.

U USKOK-u su poslijepodne počeli s ispitivanjem dvojice Proteginih kolega, bivšeg predsjednika Uprave i direktora financija HPB-a Marija Kirinića te bivšeg člana Uprave Ivana Sladonje.

Očekuje se da će nakon njih na red doći i četvorica poduzetnika kojima je HPB navodno od početka 2006. do kolovoza ove godine nezakonito odobrila nenamjenske kredite u iznosu većem od 170 milijuna kuna, bez odgovarajućih pokrića, odnosno osiguranja plaćanja kredita.

Ne otkrivajući njihov identitet, Ravnateljstvo policija poslijepodne je izvijestilo da je protiv trojice bivših čelnika HPB-a USKOK-u podnesena kaznena prijava zbog sumnje da su se udružili za počinjenje kaznenih djela i zlouporabili položaj i ovlasti, dok se četvoricu poduzetnika sumnjiči za poticanje na te zlouporabe.

Nakon saslušanja osumnjičenih u USKOK-u moraju odlučiti hoće li i protiv koga od njih zatražiti jednomjesečni istražni zatvor, o čemu odlučuje sudac istrage, te pokrenuti istragu koju, prema novim zakonskim odredbama, u "uskočkim predmetima" više ne vodi istražni sudac nego USKOK.Mediji nagađaju da je jedan od osumnjičenih poduzetnika lani Poreznoj upravi prijavljivao plaću od 4.000 kuna, a od HPB-a je dobio kredit od 50 milijuna kuna bez ikakvih garancija.

Bivše čelnike HPB-a, banke koja je u vlasništvu Hrvatskog mirovinskog fonda, Hrvatskog fonda za privatizaciju te Hrvatskih pošta, sumnjiči se za nezakonitosti pri odobravanju nenamjenskih kredita. Nagađa se i da ih se sumnjiči da su sami sebi za rad u Upravi banke isplaćivali nesrazmjerno visoke menadžerske bonuse, odnosno da su lani navodno svoje plaće od oko 46.000 kuna mjesečno dodatno "podebljali" s još ukupno 7,5 milijuna kuna neto.

Protega je ranije danas za HTV izjavio da se ne krije, da je jutros razgovarao s USKOK-om te da nije odobravao kredite po političkom nalogu.

On je na čelu HPB-a bio od studenoga 2004. do kolovoza ove godine kada ga je na prijedlog Vlade, smijenio Nadzorni odbor banke, zajedno sa Sladonjom. Nedugo nakon smjene u medijima se počelo pisati da je smijenjena uprava plasirala milijardu kuna rizičnih kredita.

Osumnjičeni Mario Kirinić bio je predsjednik Uprave HPB-a u kratkom razdoblju od rujna do studenog 2004., a razriješen je jer nije zadovoljavao uvjete za tu funkciju. Upravo je njega na čelnom mjestu u Upravi zamijenio Protega, a Kirinić je nakon toga u HPB-u postavljen za direktora financija. (hina/metro-portal)

30.12.2009. 19:06:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh