« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
duh i tijelo

Usamljenost potiče razvoj raka?

Pacijenti koji boluju od raka a ujedno su pod stresom, depresivni i usamljeni, imaju veće izglede da će umrijeti

(Dreamstime)
Više o

depresija

,

rak dojke

,

smrtnost

,

stres

,

usamljenost

,

Gretchen Hermes

Istraživanje američke Nacionalne akademije znanosti pokazalo je da će se kod usamljenih ljudi prije razviti rak, te da će biti smrtnonosniji. Studija je provedena na norveškim štakorima i pokazalo se da se veći broj tumora raka dojke razvio u štakora koji su držani sami nego u onih koji su živjeli u grupi, prenosi Reuters.

U izoliranih štakora razvilo se tijekom promatranja čak 84 puta više tumora koji su ujedno bili agresivniji. Ipak, moraju se provesti daljnja istraživanja kako bi se potvrdilo vrijedi li to i za ljude.

Voditeljica istraživanja, dr. Gretchen Hermes sa Sveučilišta Yale kaže da liječnici već znaju da pacijenti koji boluju od raka a ujedno su i depresivni i pod stresom imaju veće izglede da će umrijeti. I prijašnje studije pokazale su da društvena prisutnost i potpora mogu pomoći pacijenticama koje boluju od raka dojke.

Ova studija pomaže i u objašnjenju zašto tako puno pacijenata sa psihijatrijskim poremećajima imaju kraći životni vijek.

Iako se znanstvenici ograđuju od tvrdnje da postoji direktna veza između stresa i raka dojke, moguće je da stresne situacije indirektno mogu utjecati na rizik od raka tako da natjeraju ljude na nezdravo ponašanje, dakle, da se počnu prejedati, piti ili pušiti.

08.12.2009. 07:16:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh