« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Svjetski dan pismenosti

UNESCO upozorava na 776 milijuna nepismenih

Unatoč velikim naporima pismenost je i dalje neostvaren san za 776 milijuna odraslih u svijetu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

UNESCO

,

pismenost

,

nepismeni

,

Svjetski dan pismenosti

U povodu Svjetskog dana pismenosti UNESCO na svečanosti u svome sjedištu u Parizu uručuje i međunarodne nagrade za pismenost, koje za 2009. odlaze u ruke "ženskih seoskih" novina u Indiji te autorima inovativnih projekata opismenjivanja u Burkini Faso, Afganistanu, na Filipinima i Butanu.

Pismenost je ljudsko pravo, sredstvo za osoban rast, društveni i humani razvoj, a mogućnosti obrazovanja ovise o pismenosti, poručuje UN-ova agencija, a generalni direktor Koichiro Matsuura upozorava da to ljudsko pravo ne uspijevaju ostvariti milijuni ljudi.

"Diljem svijeta prepoznata je snažna uloga pismenosti, no još je 776 milijuna odraslih u svijetu nepismeno, a 75 milijuna djece je izvan škole i njihova prava i potrebe ostaju neispunjeni", stoji u poruci.

"Pismenost je, zapravo, zanemaren cilj zacrtan u UN-ovoj agendi Obrazovanje za sve", poručio je Matsuura i upozorio da u mnogim dijelovima svijeta "nema ni političke volje ni novca za obrazovanje mladeži i odraslih".

"Gotovo svaka šesta odrasla osoba time dobiva poruku da njegova prava, potrebe i nade nisu važne (...) Ta očita nepravda ne smije se nastaviti", rekao je Matsuura.

Nagrade dodijeljene Indiji, Afganistanu i Butanu

UNESCO-ova nagrada Kralj Sejong za pismenost pripala je ove godine dvama programima opismenjivanja u afričkoj državi Burkini Faso te u indijskoj državi Uttar Pradeshu.

Projekt Tin Tua (što na lokalnom jeziku Gulimancema znači "pomozimo vlastitu razvoju), prepoznat je kao inovativan u istočnom dijelu Burkine Faso za ostvarene odlične rezultate opismenjivanja, s težištem na rodnoj svijesti.

Udruga Nirantar u državi Uttar Pradeshu u sjevernoj Indiji osvojila je nagradu jer je osmislila seoski list, a iza njegove proizvodnje i cjelokupne distribucije stoje isključivo žene. One su pak iz "niže kaste", koje se opismenjuju dobro strukturiranim metodama, a zatim se uče i novinarstvu i demokraciji.

UNESCO-ovu nagradu Konfucije dijele projekt opismenjavanja u Afganistanu i Program stalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja na Filipinima, koji obuhvaća sve stanovništvo, no naglasak je na najsiromašnijim slojevima.

Unatoč ratu u Afganistanu britanska nevladina udruga SERVE na godinu opismenjuje oko tisuću muškaraca i žena, pripadnika manjinskog naroda Pašaja. Oni uče pisati na svojem jeziku, ali i na paštunskome, jednome od dvaju službenih jezika u toj azijskoj državi.

UNESCO-ovo priznanje za 2009. primio je i Neformalni program za stalno obrazovanje što ga provodi ministarstvo obrazovanja u Butanu za holistički pristup opismenjivanju u udaljenim krajevima te himalajske zemlje.

Ovogodišnje dobitnike u srpnju je proglasio Matsuura na preporuku međunarodnog žirija.

Nagrada Kralj Sejong za pismenost utemeljena je 1989. zahvaljujući doprinosu vlade Repulike Koreje, a nagrada Konfucije dodjeljuje se od 2005. sredstvima Narodne Republike Kine. Obje donose svakomu dobitniku po 20.000 dolara.

Izvor: Hina

08.09.2009. 14:45:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh