« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
SJAJNO!

UN želi ženu za glavnog tajnika

Opća skupština UN-a donijela je u petak razoluciju kojom je definiran način izbora idućeg glavnog tajnika, uz poziv da prvi put u povijesti na čelu Svjetske organizacije bude žena

UN želi glavnu tajnicu
UN želi glavnu tajnicu (Arhiva)
Više o

Opća skupština UN-a

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

izbor

,

glavni tajnik

Rezolucija je odgovor na zahtjev brojnih članica UN-a da se donesu jasnija pravila i da ih se u većoj mjeri uključi u izbor kandidata koji se sada odvijao iza zatvorenih vrata, među pet stalnih članica Vijeća sigurnosti.

Mandat aktualnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu istječe u prosincu 2016. Potpore svojih vlada za njegova nasljednika zasad su dobili bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk, direktorica UNESCO-a, BugarkaIrina Bokova i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Vijeće tradicionalno predlaže Općoj skupštini na usvajanje jednog kandidata nakon tajnoj postupka selekcije. Kritičari kažu da se izbor tako svodi na dogovor svjetskih sila - Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD-a.

U rezoluciji se traži da Vijeće sigurnosti i predsjedavajući Opće skupštine prikupe nominacije od država članica putem pisma 'u kojem se objašnjava cijeli proces i poziva da kandidati budu predstavljeni u razumnom roku'.

Želeći osigurati izbor najkvalificiranijeg čelnika UN-a, rezolucija traži od Vijeća da izvijesti države članice o imenima kandidata, uključujući i njihove životopise.

Nastojanja da se izmjeni sadašnji postupak upotpunjen je i snažnim pozivom da UN vodi žena. Samo muškarci su bili glavni tajnici u 70 godina postojanja Svjetske organizacije.

Rezolucija naglašava važnost jednakopravnosti spolova, istovremeno pozivajući da se na položaj glavnog tajnika imenuje 'najbolji mogući kandidat'.

Hrvatska vlada je početkom rujna za Banovu nasljednicu kandidirala ministicu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić.

12.09.2015. 11:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh