« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
MA DA?!

Njemačka zatvara granice i suspendira Schengen

Njemačka je danas uvela strože mjere sigurnosti i nadzora na svojim granicama, ali i odlučila privremeno izaći iz schengenskog sustava zbog velikog broja izbjeglica koje pokušavaju ući u tu zemlju.

Nije baš doček ...
Nije baš doček ... (Arhiva)
Više o

Njemačka

,

Schengen

,

izbjeglice

Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere danas je na konferenciji za medije predstavio ove nove, stroge mjere kontrole. Između ostalog, mjere uključuju zatvaranje granice za sve koji nemaju važeću putovnicu te slanje dodatnih policijskih snaga u Bavariju.

Nove mjere trebale bi olakšati situaciju regionalnim vlastima, koje su zadužene za brigu za sve veći broj izbjeglica. Kako piše Der Spiegel, raspravlja se čak i o slanju vojske i policije na granicu s Austrijom, kako bi se pojačalo osiguranje granice.

"Ponovo uvodimo graničnu kontrolu. Cilj je nadzirati ulaske u našu državu. Schengenski sporazum dozvoljava ovakvu mjeru iz sigurnosnih razloga", kazao je ministar.

Ovakav potez dolazi nakon zastrašujućih prizora iz Muenchena tijekom vikenda i navale sve većeg broja izbjeglica u Njemačku.

Zaustavljeni vlakovi iz Austrije

Njemačka je već zaustavila vlakove koji dolaze iz Austrije, javlja Reuters, dok nije poznato dopuštaju li vlasti da vlakovi iz Njemačke prema Austriji prometuju normalno.

U Muenchenu više nema mjesta

Muenchen je samo u subotu primio 12.200 izbjeglica i u nedjelju dosegnuo krajnju granicu kapaciteta prihvata, dan uoči sastanka ministara 28 članica koje će u Bruxellesu pokušati razriješiti dosad najtežu izbjegličku krizu što pogađa Europsku uniju.

"Sasvim je jasno da smo dosegnuli krajnju granicu naših kapaciteta" prihvata izbjeglica koji stižu s Balkana preko Mađarske i Austrije, rekao je šef policije Muenchena, glavnoga grada njemačke pokrajine Bavarske.

Juncker zabrinut

Odlukom njemačkih vlasti zabrinut je predsjednik EK-a Juncker. "Upravo sam razgovarao s kancelarkom Merkel. Složili smo se da bi granice među zemljama članicama EU-a ostale otvorene, potrebno je više solidarnosti u odnosu prema izbjegličkoj krizi", napisao je na Twitteru Juncker, aludirajući na zajedničke napore Komisije i Njemačke da se tražitelji azila raspodjele među zemljama članicama.

Oko 13.000 izbjeglica i tražitelja azila stiglo je u subotu u Muenchen, a do nedjelje poslijepodne stiglo ih je još 3000.

Bild piše i da su bavarske vlasti od savezne policije zatražile pomoć te da će policija onamo poslati 2100 pripadnika snaga reda kako bi pomogli u osiguranju granica. 

13.09.2015. 17:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh