« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
BRUTALNOST VLASTI

UN procjenjuje da je u Siriji ubijeno oko 3500 prosvjednika

"U brutalnom gušenju prosvjeda u Siriji ubijeno je više od 3.500 osoba", kazala je Ravina Shamdasani, glasnogovornica UNHR-a

Fotografija vijesti
Više o

UN

,

prosvjedi

,

Sirija

,

prosvjednici

,

ubojstva

U represiji kojom je sirijski režim odgovorio na prosvjede ubijeno je više od 3.500 ljudi, a samo u nedjelju, na vjerski blagdan, ubijeno je 19 osoba, objavilo je u utorak u Ženevi UN-ovo visoko povjereništvo za ljudska prava, javlja Hina.

"U brutalnom gušenju prosvjeda u Siriji ubijeno je više od 3.500 osoba", kazala je Ravina Shamdasani, glasnogovornica UNHR-a.

Iako je službeni Damask 2. studenoga prihvatio mirovni plan Arapske lige, "sigurnosne snage su od tada ubile više od 60 osoba, od čega 189 u nedjelju na blagdan Kurban-bajrama", rekla je.

Vlada je objavila da je oslobodila 553 zatvorenika u subotu u povodu tog najvećeg muslimanskog blagdana, no deseci tisuća drugih još su u zatvoru.

Režim predsjednika Bašara al-Asada prihvatio je plan Arapske lige za okončanje krize kojim se obvezao na potpuni prekid nasilja, oslobađanje zatvorenika privedenih u gušenju prosvjeda, na povlačenje vojske iz gradova i slobodu kretanja za novinare. To bi trebali biti preduvjeti za početak dijaloga s oporbom.

Glasnogovornica je izrazila žaljenje što sirijska vojska nastavlja tenkovima i teškim topništvom napadati stambene četvrti u gradu Homsu što je "krajnje razočaravajuće".

Arapska liga odlučila je održati novi sastanak o Siriji 12. studenoga jer se "nasilje nastavlja, a sirijska vlada nije ispunila preuzete obveze iz plana za okončanje krize", objavila je Liga u priopćenju.

08.11.2011. 14:42:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh