« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
1914.-2010.

Umrla zadnja pripadnica ruske carske obitelji

Velika vojvotkinja Leonida Romanova (95) umrla je noću na ponedjeljak u Madridu kao zadnji pripadnik ruske carske obitelji rođen prije boljševičke revolucije

Fotografija vijesti
Više o

Rusija

,

smrt

,

prenoćišta

,

razlika u godinama

Princeza Leonida rodila se u gruzijskoj kraljevskoj obitelji u Tiflisu (današnji Tbilisi, glavni grad Gruzije). Imala je tri godine kad je izbila Oktobarska revolucija 1917., a godinu dana poslije carska obitelj u strahu od represije izbjegla je u Njemačku.

Obitelj se vratila 1921. u Gruziju i živjela je u neprijateljskom okružju sve do 1931., kad je zahvaljujući zaštiti pisca Maksima Gorkog uspjela napustiti tadašnji Sovjetski Savez.

Leonida se nastanila u Španjolskoj 1947. i ondje upoznala velikog vojvodu Vladimira Kriloviča Romanova, nasljednika ruske carske krune za kojeg se udala 1948.

Nakon raspada SSSR-a prvi ruski predsjednik Boris Jeljcin uručio je paru ruske putovnice i tek su ranih 90-ih posjetili domovinu.

Vladimir Romanov umro je 1992. i pokopan je u katedrali sv. Petra i Pavla gdje će biti i zadnje počivalište Leonide Romanove.

Njihova kći Marija Vladimirovna (56), koja je postala nasljednica kuće Romanov nakon smrti svoga oca, zapravo je nasljednica ruskog prijestolja.

Leonida i Vladimir Romanov upornim su radom ishodili da krajem 2008. ruski vrhovni sud represiju nad carem Nikolajem II. i njegovom obitelji proglasi "neopravdanom" i rehabilitira Romanove. (hina/metro-portal)

24.05.2010. 18:04:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh