« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

UBS usvaja novi model plaća za menadžere

Nema više bonusa, fiksna plaća i samom direktoru

Fotografija vijesti
Više o

UBS

,

menadžeri

,

menadžerski bonusi

Švicarska banka UBS odlučila je srezati bonuse čelništvu te najavila uvođenje transparentnijeg sustava izračuna plaća za vodeće menadžere, u okviru provedbe dosad najdalekosežnijih promjena vezanih uz plaće nekog od vodećih europskih zajmodavaca uslijed tekuće kreditne krize.

Pritisnut krizom na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova te pogođen strmoglavim padom vrijednosti svojih dionica u ponedjeljak na novu povijesno najnižu razinu, UBS je priopćio da predsjednik uprave Peter Kurer, izvršni direktor Marcel Rohner te ostali članovi vijeća direktora u ovoj godini neće dobiti nikakve bonuse.

Blokada bonusa nareden tri godine 

Bonusi na plaće vodećih menadžera te banke bit će blokirani najmanje tri godine, počevši od 2009., a visina njihovih plaća ovisit će o poslovnim rezultatima UBS-a. Prema novom sustavu, predsjednik uprave dobivat će samo fiksnu plaću. Tako će Kurerova plaća u ovoj godini iznositi fiksna dva milijuna švicarskih franaka (1,68 milijuna dolara). "UBS je u cijelosti predan ozbiljnom shvaćanju svojih odgovornosti te korigiranju ranije počinjenih pogrešaka", priopćila je banka.

Drugi vodeći europski igrači poput Royal Bank of Scotlanda, Lloyds TSB-a i HBOS-a također neće isplaćivati bonuse nakon što su posegnuli za sredstvima iz fonda britanske vlade za pomoć bankovnom sektoru, dok su se neki vodeći dužnosnici Deutsche Banka dobrovoljno odrekli bonusa.

Prvi mijenjaju sustav poslovanja

No, UBS je prva velika europska banka koje je najavila radikalnu izmjenu sustava izračuna plaća menadžmenta, čiji su se velikodušni bonusi našli na meti kritika uslijed krize, zbog poticanja na poduzimanje rizika umjesto posezanja za dugoročnijim strategijama.

U okviru prošli mjesec dogovorenog plana švicarske vlade za spašavanje UBS-a, država je zatražila pravo sudjelovanja u odlučivanju o budućoj bančinoj politici naknada menadžmentu, nakon oštrih kritika koje su u subotu nagnale oko tisuću ljudi na prosvjede ispred zgrade banke.

Švicarski su se mediji posebno okomili na bivšeg predsjednika uprave UBS-a Marcela Ospela, koji je poticao UBS-ovu strategiju poduzimanja rizika na američkom tržištu drugorazrednih hipoteka, te je u travnju bio primoran podnijeti ostavku. UBS je priopćio da istražuje pravne mogućnosti vraćanja već isplaćenih bonusa bivšim čelnicima. (hina/metro-portal)

18.11.2008. 14:55:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh