« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Dionice opet padaju

Vijesti o recesiji japanskog gospodarstva i otkazima u Citigroupu očitovale su se na burzama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

recesija

,

Burza

,

Wall Street

,

Citigroup

,

Dow Jones

Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi pali jer su ulagače zabrinule vijesti o recesiji japanskog gospodarstva i drastičnom broju otkaza u Citigroupu.

Dow Jones indeks potonuo je 2,63 posto, na 8.273 boda, dok je S&P indeks pao 2,58 posto, na 850 bodova. Nasdaq indeks izgubio je, pak, 2,29 posto, zaronivši na 1.482 boda.

Ulagače su jučer ponajviše razočarali podaci koji pokazuju da je Japan, ključno izvozno tržište američkih kompanija, kliznuo u recesiju.

Šokantno je djelovala i najava Citigroupa o otpuštanju 15 posto ili 52.000 zaposlenih, što je dosad najveći broj otkaza u jednoj američkoj banci. Druga po veličini američka banka odlučila se na to kako bi smanjila troškove poslovanja za barem 20 posto i vratila se u profitabilne vode. Cijena dionice Citigroupa pala je više od 6 posto.

Zabrinutost je izazvalo i izvješće Fedove podružnice u Philadelphiji, prema kojemu proizlazi da je američko gospodarstvo u recesiju utonulo još u travnju, da će stopa nezaposlenosti krajem ove godine dosegnuti 7,7 posto, te da će recesija potrajati 14 mjeseci. To bi bila najdulja recesija od one iz 1982. godine koja je trajala 16 mjeseci.

Nervozu ulagača izaziva i neizvjesnost u vezi spašavanja automobilske industrije. Demokratska većina u Kongresu predlaže da se toj industriji, povrh već odobrenog kredita od 25 milijardi dolara za razvoj automobila s manjom potrošnjom goriva, odobri još toliko iz fonda od 700 milijardi dolara za pomoć Wall Streetu. Bijela kuća i republikanci u Kongresu tome se protive i predlažu samo prenamjenu dijela sredstava iz već odobrenog kredita od 25 milijardi dolara.

I na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 2,4 posto, na 4.132 boda, dok je DAX indeks Frankfurtske burze izgubio 3,2 posto, zaronivši na 4.557 bodova. (hina/metro-portal)

18.11.2008. 10:28:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh