« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
VELIKA TRAGEDIJA

U zgradi UN-a na Haitiju poginuli svi prisutni

Zgrada UN-a se urušila i čini se da je među stradalima i voditelj misije, a velik je i broj mrtvih i ozlijeđenih pripadnika UN-ove misije MINUSTAH

(Getty Images)
Više o

Haiti

,

potres

,

Hedi Anabi

,

misija UN-a

,

MINUSTAH

Voditelj misije Ujedinjenih naroda na Haitiju, Tunižanin Hedi Anabi, vjerojatno je poginuo u potresu koji je pogodio Haiti, a s njime i sve osobe koje su se zatekle u zgradi UN-a, objavio je u srijedu francuski šef diplomacije Bernard Kouchner.

Iz pojedinih zemalja čiji su vojnici bili u sastavu misije UN-a na Haitiju, najsiromašnijoj državi zapadne hemisfere, također stižu vijesti o poginulima, javljaju agencije.

"Nažalost, zgrada UN-a se urušila i čini se da su poginuli svi koji su se u njoj zatekli, a među njima i moj prijatelj Anabi", rekao je Kouchner u Parizu.

Anabi, tuniski diplomat preuzeo je dužnost na Hatiju 1. rujna 2007., a prije toga je bio pomoćnik glavnog tajnika UN-a za mirovne operacije (1997.-2007.)

General Carlos Ablerto Barcellos objavio je da su na Haitiju poginula četvorica brazilskih vojnika, a pet brazilskih vojnika je ozlijeđeno, dok se dio vojnika smatra nestalima.

S 1.266 svojih vojnika Brazil, koji zapovijeda Stabilizacijskom misijom UN-a na Haitiju jer među državama koje imaju najveći kontingent.

Ranije je Jordan, koji ima oko 1.497 svojih vojnika u MINUSTAH-u objavio da su trojica njegovih vojnika poginula, a 21 je ranjen.

Snage MINUSTAH-a imaju oko 11.000 ljudi, od čega 7.000 vojnika i 2.000 policajaca.

Većina Jordanaca bila je stacionirana oko naselja Cite soleil, favele u predgrađu Port-au-Princea gdje živi 300.000 ljudi, a riječ je o getu kojim vladaju oružane skupine.

MINUSTAH je u siromašni Haiti stigao 2004. poslije pobune oružanih bandi koje su uz pomoć raspuštenih vojnika protjerale iz zemlje izabranog predsjednika Jeana Bertranda Aristidea. (hina/metro-portal)

13.01.2010. 16:40:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh