« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POVIJESNO ZNAČENJE

Dodik odbija rezoluciju kojom se priznaje genocid u Srebrenici

Za nas je neprihvatljivo da se obilježava samo jedan događaj i da se njemu daje povijesno značenje, izjavio je premijer Republike Srpske

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Milorad Dodik

,

Boris Tadić

,

Srebrenica genocid

,

Igor Radojčić

Vlasti Republike Srpske odbijaju priznati počinjene zločine nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. tako što bi prihvatile posebnu rezoluciju kakvu se priprema usvojiti srbijanski parlament, izjavio je u srijedu u Banjoj Luci predsjednik vlade RS Milorad Dodik.

Komentirajući najave predsjednika Srbije Borisa Tadića i srbijanske ministrice pravosuđa Snežane Malović da će parlament te države vjerojatno uskoro usvojiti posebne rezolucije kojima će osuditi genocid u Srebrenici te zločine počinjene nad Srbima, predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu je izjavio kako je za njega u tom kontekstu neprihvatljivo izdvajanje Srebrenice.

"Za nas je neprihvatljivo da se obilježava samo jedan događaj i da se njemu daje povijesno značenje", izjavio je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je kako za njega nije prijeporno da je u Srebrenici počinjen zločin no njega bi, tvrdi Dodik, trebalo staviti na istu razinu sa svim drugim zločinima počinjenim tijekom rata u BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je pak kako se ne može govoriti o zločinima počinjenim tijekom posljednjeg rata u BiH a da se ne uzme u obzir "povijesni kontekst".

Pritom je novinarima u Trebinju kazao kako se to posebice odnosi na ratna zbivanja od 1941. do 1945. godine kada su također počinjeni zločini, poput onih u Jasenovcu, pa bi i njih valjalo osuditi. (hina/metro-portal)

13.01.2010. 17:30:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh