« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PRVI OD TRI

U Zagrebu otvoren Centar za prikupljanje i oporabu tvari štetnih za ozonski omotač

Hrvatska planira potpuno ukinuti tvari koje oštećuju Zemljin zaštitni sloj do 2015. godine

(Getty Images)
Više o

ozon

,

ozonski omotač

,

klimatizacija

,

rashladni uređaji

Prvi od triju hrvatskih centara za prikupljanje, obnavljanje i oporabu tvari koje oštećuju ozonski sloj, tzv. kontroliranih i zamjenskih tvari, počeo je s radom u Zagrebu, doznaje se u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Taj je centar dužan preuzeti prikupljene tvari od servisera rashladnih i klimatizacijskih uređaja u odgovarajućim spremnicima bez naknade. Uz taj zagrebački, koji je u Ulici Josipa Lončara 3/1 otvorila tvrtka CIAK d.o.o., ministarstvo podsjeća da se uspostavljaju još dva takva centra - u Splitu i Rijeci.

Hrvatska je 1996. izradila Nacionalni program za postupno ukidanje tvari koje oštećuju ozonski omotač, na temelju kojeg je do danas odobrena provedba 13 projekata, od kojih je 10 završeno. Cilj im je potpuno ukinuti potrošnju tvari koje oštećuju ozonski sloj najkasnije do kraja 2015., navodi ministarstvo.

"Budući da je Hrvatska zemlja s niskom potrošnjom tvari koje oštećuju ozonski sloj, njihova bi potrošnja mogla biti ukinuta i prije zadanih rokova", naglašavaju u ministarstvu.

Uredbom o tvarima koje oštećuju ozonski sloj iz 2005. to je ministarstvo propisalo da sve pravne i fizičke osobe koje rukuju tvarima što oštećuju ozonski sloj, poput servisera uređaja za hlađenje, klimatizaciju, dizalica topline, sustava za zaštitu od požara i aparata za gašenje požara, moraju biti registrirani i imati dozvolu ministarstva. Do danas je za te poslove u Hrvatskoj registrirano 1500 pravnih i fizičkih osoba.

Potrošnja štetnih tvari u Hrvatskoj se stalno smanjuje te je u 2008. iznosila 102,86 tona, što je znatno manje nego 1990., kad je bila 1256 tona.

Po toj uredbi, centar za prikupljanje, obnavljanje i oporabu kontroliranih i zamjenskih tvari dužan je preuzeti prikupljene tvari od servisera rashladnih i klimatizacijskih uređaja u odgovarajućim spremnicima bez naknade. Tako prikupljene tvari centar može privremeno skladištiti u prikladnu prostoru najduže godinu dana, računajući od dana nastanka otpadne kontrolirane tvari ili od dana kad je dostavljena u centar. Po zakonu o otpadu, kad istekne to vrijeme, tvari se moraju trajno ukloniti spaljivanjem, a to se obavlja u inozemstvu.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kao nadležno tijelo surađuje s visokoškolskim ustanovama u programu izobrazbe servisera rashladnih i klimatizacijskih uređaja u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Izobrazbu je do danas, ističe ministarstvo, završilo 2500 polaznika. (hina/metro-portal)

17.01.2010. 11:56:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh