« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
7. OBLJETNICA

U Washingtonu održan masovni antiratni prosvjed

Prosvjednici su pred Bijelom kućom polagali lijesove, a dio je Obamu optužio za nastavak Busheve politike i nazvao ga ratnim zločincem

(Getty Images)
Više o

SAD

,

prosvjed

,

rat u Iraku

,

Washington

,

Cindy Sheehan

,

Ralph Nader

Tisuće antiratnih prosvjednika u subotu je obilježilo sedmu godišnjicu početka rata u Iraku, mimohodom kroz Washington, na kojem su tražili povlačenje američkih snaga iz Iraka i Afganistana, u kojima je do sada ubijeno više od 5.400 američkih vojnika, te deseci tisuća civila.

Najmanje osam prosvjednika, uključujući i aktivisticu Cindy Sheehan, uhitila je policija na kraju mimohoda, nakon što su položili lijesovi na ogradu ispred Bijele kuće, izvijestio je američki javni radio NPR.

U petak je bila sedma godišnjica od početka američke invazije na Irak. Sheehan je jedna od najistaknutijih kritičara rata u SAD-u otkako joj je 21-godišnji sin Casey, poginuo u ratu u Iraku u travnju 2004.

Bila je poznata i po prosvjedima protiv bivšeg predsjednika Georgea W. Busha.

"Uhitite tog ratnog zločinca!", vikala je Sheehan ispred Bijele kuće prije uhićenja, aludirajući na Obamu. Prosvjednici su odbili poslušati nalog da oslobode pločnik na aveniji Pennsylvania, ispred Bijele kuće, a policija je najavila da će ih prijaviti za remećenje javnog reda i mira.

Ljevičarski aktivist i bivši nezavisni predsjednički kandidat Ralph Nader, rekao je pred tisućama prosvjednika koji su se okupili u parku Lafayette ispred Bijele kuće, da Obama u biti nastavlja politiku Bushove administracije.

"On je zadržao Guantanamo otvorenim, on je nastavio koristiti neograničen pritvor", rekao je Nader. Jedina prava razlika, po njegovim je riječima, to što su "Obamini govori bolji" od Bushovih. (hina/metro-portal)

21.03.2010. 10:37:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh