« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
OPROŠTAJ

U sukobima u Kirgistanu poginulo je 79 osoba

Svrgnuta vlada postala je neprijateljem naroda jer su pucala u domoljube. Učinit ćemo sve da postavimo pravednu vlast, rekla je Roza Otunbajeva

(Wikipedia)
Više o

Kirgistan prosvjed

,

Kirgistan neredi

,

Kirgistan oporba

,

Kirgistan poginuli

U sukobima policije i prosvjednika u srijedu u Kirgistanu poginulo je 79 osoba, a na oproštaju od žrtava u subotu okupilo se 7.000 ljudi, među kojima su bili i članovi privremene vlade.

"Tri osobe podlegle su ozlijedama tijekom noći", rekla je privremena ministrica zdravstva Damira Niazalijeva dodavši da još nije identificirano sedam osoba, prenosi agencija Akipress.

Oko sedam tisuća ljudi okupilo se na groblju Ata-Beiit u kirgistanskim planinama 40 km udaljenom od Biškeka na oproštaju od 16 žrtava sukoba u srijedu, a među okupljenima bili su i članovi privremene vlade.

"Svrgnuta vlada postala je neprijateljem naroda jer su pucala u domoljube. Učinit ćemo sve da postavimo pravednu vlast u Kirgistanu", rekla je šefica privremene vlade Roza Otunbajeva.

Na jugu Kirgistana otkazano je održavanje narodne skupštine u subotu zbog obilježavanja žalosti u spomen na žrtve sukoba sredinom tjedna.

Privremena vlada odredila je dva dana žalosti, petak i subotu.

Siloviti sukobi izbili su u srijedu između nekoliko tisuća prosvjednika i snaga reda koje su otvorile vatru na okupljenu masu koja je pokušala zauzeti sjedište predsjedništva i vlade Biškeka. Nasilje se proširilo u velikom dijelu grada i prisililo predsjednika Kurmanbeka Baijeva na brijeg iz grada.

Oporba je u srijedu objavila da nadzire većinu vlade i da je bivša ministrica vanjskih poslova Roza Otunbajeva imenovana za čelnicu privremene vlade, do održavanja izbora za šest mjeseci. (hina/metro-portal)

10.04.2010. 10:34:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh