« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
VLADIMIR VUKČEVIĆ:

Ako se nađe u Srbiji, Kapetan Dragan bi mogao biti izručen Australiji

Izjavio je to srbijanski tužitelj za ratne zločine koji kaže kako Srbija s Hrvatskom nema dogovor o izručivanju državljana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Mate Bašić/Cropix)
Više o

Vladimir Vukčević

,

izručenje

,

Dragan Vasiljković

,

Kapetan Dragan

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je za beogradski dnevnik Politiku od subote da bi, nađe li se u Srbiji, Dragan Vasiljković, poznat i pod imenom Daniel Snedden, mogao biti izručen Australiji.

"Iako Ustav i zakon predviđaju pod posebnim uvjetima ekstradiciju naših državljana, s Hrvatskom nemamo bilateralan ugovor, dok je s Australijom na snazi ugovor koji je Srbija zaključila 1901. godine s Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske. Po tom ugovoru možemo postupati i, ispune li se i drugi zakonski uvjeti, izručiti ga Australiji", objasnio je Vukčević.

Po njegovim bi riječima Vasiljković, pokuša li ući u Srbiju, bio zadržan i izveden pred istražnoga suca koji bi mu vjerojatno odredio ekstradicijski pritvor te bi se tada utvrđivali uvjeti koji potrebni za njegovo izručenje.

"Da Australija nije podignula tjeralicu, mogli bismo mu suditi i ovdje, na temelju Sporazuma o ustupanju dokaza koji imamo s Hrvatskom. Međutim, mislim da su mali izgledi da ćemo Dragana Vasiljkovića vidjeti u Srbiji", naveo je Vukčević.

Australski vrhovni sud prihvatio je 30. ožujka žalbu savezne vlade i poništio presudu saveznog suda da Dragan Vasiljković ne može biti izručen Hrvatskoj. Nakon odluke australskog vrhovnog suda Vasiljković je nestao i za njim se traga.

Vasiljković, bivši vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, australski je i srbijanski državljanin kojeg je australska policija uhitila u siječnju 2006. na temelju zahtjeva za izručenje što ga je podnijela Hrvatska.

Vasiljković je optužen u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima HV-a i Hrvatske policije u Kninu i Bruškoj u veljači 1993. godine. (hina/metro-portal)

10.04.2010. 12:04:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh