« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OKIDAČ ZA NEVOLJE

U Srbiji svaki peti građanin patološki kockar

U Srbiji oko 3,5 milijuna građana igra neku igru na sreću, a svaki peti postaje patološki kockar, objavljeno je na internetskom izdanju novosadskog "Dnevnika"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Srbija

,

kockanje

U početku 2009. registrirano je 250.000 ovisnika o tome poroku, a već u početku ove godine dvostruko više. "Pola Srbije sanja o dobitku na lutriji, 'Bingu', u kladionicama ili kasinu, a većina drugi način za izlazak iz bijede i ne vidi", piše list.

Gotovo 75 posto patoloških kockara počne se baviti i kriminalom, čemu pogoduje, kako navodi "Dnevnik", velik broj kockarnica u zemlji. "Srbija je druga u Europi po broju kladionica. Više ih ima samo u BiH", ističe se i dodaje kako se broj igara na sreću još i povećava.

Po zakonu o igrama na sreću, srbijanska državna lutrija za sve igre može najviše dvaput na tjedan organizirati izvlačenje dobitaka u TV prijenosu, a u praksi ih je mnogo više, stoji u tekstu.

"Ljudi uglavnom žele brzo doći do novca i vratiti dugove neovisno o kocki, ali to je samo okidač za nove nevolje", izjavila je za "Dnevnik" Jelena Manojlović, psihologica Fonda "Herc" koji je pokrenuo i SOS liniju za pomoć kockarima. U toj nevladinoj udruzi kažu da svaki mjesec pomoć toga fonda zatraži 300 ljudi.

List piše da se kladionice i kasina otvaraju i blizu škola, pa učenici, kad dolaze na nastavu ili se vraćaju kući, sve češće svraćaju da okušaju sreću, a to ih uvlači među patološke kockare. Zato su među registriranim patološkim kockarima sve češće djeca, a najmlađem je samo 11 godina, zaključuje "Dnevnik". (hina/metro-portal)

01.03.2010. 18:37:43
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Jelena
    01.03.2010. 20:34

    Da,da, srecom da toga nema u Hrvatskoj.Kako li ste to konstatirali?Neverovatni ste vi Hrvati.Ciao
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh