« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SNAŽNA SURADNJA

ETA i FARC planirali atentate uz pomoć Venezuele?

Španjolski sud optužio je ukupno 13 terorista iz Kolumbije i Baskije za planiranje umorstava kolumbijskih političara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Venezuela

,

Španjolska

,

ETA

,

FARC

,

atentati

Sudac Eloy Velasco optužio je sedam članova marksističkog pokreta FARC (Kolumbijske revolucionarne oružane snage) i šestoricu članova baskijske separatističke organizacije ETA-e. Tereti ih za planiranje napada na visoke kolumbijske političare, među kojima su predsjednik Alvaro Uribe i njegov prethodnik Andres Pastrana.

ETA je FARC-u trebala pomoći da izvedu atentate na kolumbijske političare dok su boravili u Španjolskoj u zamjenu za to što je FARC njihove gerilce uvježbavao u rukovanju eksplozivom i vođenju urbanoga gerilskog rata, piše dpa.

FARC je tako zatražio od ETA-e pomoć u lociranju predsjednika Pastrane tijekom posjeta Španjolskoj.

Gerilce je podupirala venezuelska vlada, o čemu postoje dokazi, piše agencija AFP i navodi da je Arturo Cubillas Fontan, član ETA-e, bio 2005. imenovan na odgovornu dužnost u venezuelskom ministarstvu poljoprivrede.

Cubillas Fontan bio je oženjen Venezulekom koja je također radila u vladi, a istodobno je koordinirao suradnju FARC-a i ETA-e u tom dijelu Latinske Amerike.

Španjolski sud informacije je prikupio uvidom u elektroničku poštu drugog čovjeka FARC-a Raula Reyesa, kojega su 2008. ubili kolumbijski vojnici. (hina/metro-portal)

01.03.2010. 18:08:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh