« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
ZELENA NJJEMAČKA

U Njemačkoj 2022. neće više biti nuklearnih elektrana

Bit će to prva industrijska sila koja će se potpuno odreći nuklearne energije - Njemačka sada ima 17 reaktora

Fotografija vijesti
Više o

nuklearna elektrana

,

nuklearna energija

Potaknuta dogašajima u Fukushimi Njemačka je već zatvorila osam najstarijih nuklearnih elektrana, a šest će zatvoriti do 2021., a preostale tri do 2011. Tako će se Njemačka pretvoriti u prvu industrijsku silu koja se odrekla nuklearne energije, prenosi Hina izvještaje svjetskih angencija.

Odluku je objavio ministar zaštite okoliša Norbert Rottgen nakon višesatnog sastanka vladajuće koalicije koji je trajao do ranih jutarnjih sati u ponedjeljak.

Njemačka ima 17 reaktora. Rottgen je rekao da osam najstarijih, koji su prestali s radom iz sigurnosnih razloga nakon nesreće u japanskoj Fukushimi, neće više biti pokrenuti. Šest drugih reaktora prestat će s radom do 2021. godine, a preostale tri najmlađe njemačke nuklearke zaustavit će se godinu kasnije, prenose Reuters i BBC.

"Ovo je konačna odluka. Neće biti revizije", rekao je Rottgen.

Njemačka je nuklearkama pokrivala 23 posto svojih potreba za električnom energijom i morat će do 2022. pronaći načina kako da to nadoknadi.

Odluka o zaustavljanju njihova rada do 2022. gotovo da je povratak na odluku socijaldemokratsko-zelene vlade iz 2000. godine o datumu prestanka rada nuklearki, koju je demokršćanska koalicija Angele Merkel revidirala prošle godine i odlučila im produljiti radni vijek, piše AFP. No, nesreća u Fukushimi u ožujku i veliko nezadovoljstvo javnosti prisilili su kancelarku da osnuje posebno povjerenstvo koje je ponovo odlučivalo o stavljanju ključa u bravu svim nuklearnim elektranama. Zaključci toga povjerenstva predstavljeni su članicama vladajuće koalicije u nedjelju.

Ovu odluku mora potvrditi parlament, ali pretpostavlja se da to neće biti problem jer su članovi oporbenih socijaldemokrata i zelenih bili uključeni u rad povjerenstva.

Zatvaranju nuklearki se protive četiri velike kompanije, RWE, E.ON, Vattenfall i EnBW, koje njima upravljaju. Smatraju da će se njihovo zatvaranje jako odraziti na njemačku industrijsku bazu.

Korištenje nuklearne energije već je godinama prijeporno pitanje u Njemačkoj, a odluku o zatvaranju nuklearki potaknula je i povijesna pobjeda Stranke zelenih na izborima u Baden-Wuerttembergu u ožujku, sve do tada neprikosnovenom uporištu CDU-a. I ovoga vikenda deseci tisuća Nijemaca u nekoliko su gradova prosvjedovali protiv nuklearne energije.

30.05.2011. 09:03:46
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HCOIE
    03.06.2011. 22:56
    Sigurnost je naš prioritet u svim izvorima energije. Moramo razmotriti japansko iskustvo i naučiti lekcije, kako za postojeće nuklearne reakcije tako i za neki budući atomski program. U Francuskoj, nevladine organizacije vrše pritisak na vladu da poništi pronuklearnu politiku koja datira iz 70-ih godina prošlog stoljeća. Nakon SAD-a, Francuska ima najveći broj nuklearnih reaktora na svijetu i više od tri četvrtine električne energije dobiva iz nuklearki, a višak se izvozi u susjedne zemlje. Od hrabrosti i samopouzdanja u visoku tehnologiju više ne puca ni svjetska nuklearna velesila SAD-a: senator Joseph Liberman izjavio je da SAD trebaju "malo usporiti" razvoj atomskih centrala nakon potresa u Japanu. Talijani su na referendumu još 1987. godine, poslje černobilske nuklearne katastrofe 1986., velikom većinom odlučili da zabrane upotrebu nuklearne energije u civilne svrhe.Ovog mjeseca talijanska vlada uvela moratorij na daljnju izgradnju nuklearki.Osim toga, neovisno o produljenju rada elektrana, energetski koncerni Eon, RWE, EnBW i Vattenfall moraju od ove godine u Njemačkoj plaćati porez na gorive elemente u visini od 2,3 milijarde eura godišnje,naravno da do kompletnog gašenja za sada neće doći,prema predodžbama ministra gospodarstva Philippa Röslera, dvije nuklearke bi trebala ostati u stanju pripravnosti.Etička komisija u kojoj sjede predstavnici iz znanosti, gospodarstva i crkve,sigurna je da Njemačka može pokriti potrebu za strujom koja bi nastala isključenjem nuklarki iz mreže energijom dobivenom iz drugih izvora. Osim toga, ona predlaže da se optimira potrošnja energije u Njemačkoj. Trebalo bi, ukazuje se, izdvojiti više novca za saniranje zgrada, za bolju toplotnu izolaciju.Tu je i traženje dodatnih odlagališta za radioaktivni otpad,koji nitko neće.Mislim da bi bilo neumjesno dijelu Hr. stanovništva dati i besplatnu el.energiju uz istovremeno skladištenje radioaktivnog otpada u njihovom dvorištu.Nešto poput kuća pokrivenih salonitom. Hvala,ne hvala. HCOIE
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh