« Glazba
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
NAJAVE

U Majstorskom ciklusu gostuje Alfredo Ferre Martinez

Ulaznice su u prodaji na blagajni dvorane Lisinski, a izravni prijenos koncerta biti će na Trećem programu Hrvatskoga radija

Alfredo Ferre Martinez
Alfredo Ferre Martinez (Arhiva)
Više o

Majstorski ciklus

,

Alfredo Ferre Martinez

Koncert iz Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a održat će se u četvrtak, 20. veljače u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

U goste nam stiže španjolski violončelist Alfredo Ferre Martinez, pobjednik  6. Međunarodnog violončelističkog natjecanja Antonio Janigro.

Osim prve, zaslužio je i posebnu nagradu: nastup uz Simfonijski orkestar HRT-a. Predstavit će nam se uz maestra Enrica Dinda, također vrsnog violončelista, u djelu koje je Sergej Prokofjev preradio iz svojega Koncerta za violončelo, op. 58, te ga nazvao Sinfonia concertante. Pritom je prihvatio savjete slavnog Mstislava Rostropoviča, koji je i praizveo djelo 1952. I danas ga se smatra jednim od najvećih izazova violončelističkog repertoara.

Drugi dio koncerta vodi nas u Škotsku, gdje je Felix Mendelssohn 1829. dobio nadahnuće za svoju petu i posljednju, no prema kronologiji objavljivanja Treću simfoniju.

Iako nikada nije javno iznio pozadinu nadahnuća, ona je postala poznata nakon njegove smrti; danas je djelo neodvojivo od asocijacija na surove i romantične škotske krajolike.

Ulaznice su u prodaji na blagajni dvorane Lisinski, a izravni prijenos koncerta biti će na Trećem programu Hrvatskoga radija.

17.02.2020. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh