« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana
ZANIMLJIVO

U kakvim stanovima živimo?

Ostanak kod kuće ne pada uvijek lako, a to se posebice odnosi za one građane koji žive u prenapučenim stanovima

Hrvati su u banani
Hrvati su u banani (Arhiva)
Više o

stanovi

,

mali stanovi

Pandemija je otkrila jednu stvar o kojoj obično ne mislimo - veličinu stanova koja, recimo u Hrvatskoj, u velikom dijelu nije adekvatna za populaciju koja živi u njima.

Naime, u Europskoj uniji 15,5 posto stanovnika živi u skučenim stanovima što je, kako je u utorak priopćio Njemački ured za statistiku u Wiesbadenu, osobito problematično sada, za vrijeme posebnih mjera uvedenih zbog zaraze koronavirusom.

"Ostanak kod kuće ne pada uvijek lako, a to se posebice odnosi za one građane koji žive u prenapučenim stanovima", stoji u priopćenju Njemačkog ureda za statistiku.

Prema najnovijim podacima, preko šest milijuna građana Njemačke, što je 7,4 posto u ukupnom broju stanovnika, živi u premalim stanovima. Pritom se, prema definiciji, radi o stanovima koji raspolažu s malo prostorija u odnosi na broj ljudi koji u njima žive.

Kao prenapučeni slove oni stanovi u kojima, primjerice, u jednoj sobi živi troje ili više djece, ako roditelji spavaju u dnevnoj sobi ili ako brat i sestra u tinejdžerskom uzrastu moraju dijeliti sobu.

Pritom se navodi da češće u skučenim uvjetima žive građani Njemačke stranog porijekla, kao i stanovnici koji žive u većim gradovima.

Statistički ured u Wiesbadenu međutim istodobno ukazuje na to da se Njemačka, sa svojih 7,4 posto građana koji žive u skučenim stambenim okolnostima, nalazi među zemljama Europske unije s najpovoljnijim uvjetima stanovanja.

Prema prosjeku Europske unije 15,5 posto stanovnika živi u skučenim stanovima. Hrvatska se, s 39,3 posto stanovništva koje živi u premalim stanovima, nalazi na samom vrhu. Još više građana živi u skučenim prostorima samo u Rumunjskoj (46,3%) i Bugarskoj (41,6%), priopćava ured u Wiesbadenu pozivajući se na podatke središnjeg statističkog ureda EU-a Eurostat.

08.04.2020. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  08.04.2020. 11:14
  mnogima tesko pada izolacija
 2. avatar
  Cranberry
  09.04.2020. 10:47
  U stanu se moramo osjećati ugodno uvijek, ne samo sada
 3. avatar
  armando
  09.04.2020. 10:58
  da mnogima tesko pada izolacija haha ali proći ce i ovo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh