« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

U Hrvatskoj nema budućnosti za zaposlene i njihovu djecu

Većina zaposlenika u Hrvatskoj smatra da bi kvalitetnije živjeli u inozemstvu, pokazuje istraživanje

U Hrvatskoj nema budućnosti za zaposlene i njihovu djecu
U Hrvatskoj nema budućnosti za zaposlene i njihovu djecu (Shutterstock)
Više o

zaposleni

,

budućnost

,

kvaliteta života

,

posao.hr

,

rad inozemstvo

Većina zaposlenika ne vidi budućnost za sebe i svoju djecu u Hrvatskoj i smatra da bi kvalitetnije živjeli u inozemstvu, pokazuju rezultati ankete provedene tijekom kolovoza na portalu posao.hr među 956 tražitelja posla. U istraživanju su sudjelovali ispitanici većinom u dobi od 25 do 34 godine, uglavnom s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Više od polovice, 56 posto, anketiranih ne vidi budućnost za sebe i svoju djecu u Hrvatskoj, a gotovo 75 posto ih smatra da bi kvalitetnije živjeli u inozemstvu. Gotovo svi anketirani, odnosno njih 95 posto, smatraju da bi bolje zarađivali u inozemstvu.

>>20 najboljih država za život

Nemogućnost pronalaska bilo kakvog posla, nepotizam i netransparentni oblici zapošljavanja te male plaće najčešći su razlozi koje ispitanici navode kao razloge potrage za poslom u inozemstvu.

Glavni razlozi za zapošljavanje u inozemstvu za anketirane su veća zarada i mogućnost napredovanja. Dodatan motiv su raširena korupcija i nemogućnost pronalaska odgovarajućeg posla koji bi osiguravao pristojan život.

Bolja budućnost u inozemstvu

Više od 60 posto anketiranih trajno bi prihvatilo posao u inozemstvu kad bi im se pružila prilika za boljom plaćom, dok bi 34 posto samo privremeno pristalo na tu opciju.

Rezultati su pokazali kako bi 60 posto ispitanika privremeno prihvatilo posao u inozemstvu za koji bi bili prekvalificirani, dok bi njih 26 posto trajno prihvatilo takve uvjete, a samo pet posto ispitanika ne bi na to pristalo.

Što se tiče zemalja u koje bi se ispitanici preselili radi posla, većina njih - 58 posto izabralo bi zemlje Europske unije, 20 posto izabralo bi SAD i Kanadu, a 16 posto sreću bi potražilo u Australiji.

Anketa je ukazala na podijeljena mišljenja o statusu stranih radnika u Hrvatskoj. Tako više od četvrtine ispitanika smatra kako su strani radnici bolje plaćeni, a isto toliko ih smatra da su radnici iz inozemstva u lošijem položaju u odnosu na domaće.(hina/metro-portal)

13.09.2010. 11:45:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh