« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
Nikei, Gaabana, Fuma...

U Europi svi kupuju 'lažnjake'

Više od jedne četvrtine kupaca kupuje bar povremeno proizvode krivotvorenih robnih marki.

Vrlo jeftina roba stiže iz Kine
Vrlo jeftina roba stiže iz Kine (Getty Images)
Više o

krivotvorine

,

lažne marke

Tako je 28 posto od ukupno 2500 ispitanika u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Nizozemskoj izjavilo da je u protekle tri godine kupilo proizvode krivotvorenih robnih marki, dok je kod mlađih ispitanika taj udio bio čak i viši, navodi se u studiji koju je po narudžbi Ernst & Younga izradio institut Valid Research iz Berlina.

Nema srama 

U više od 60 posto slučajeva ispitanici su naveli da su svjesno posegnuli za krivotvorenim proizvodom. "Krivotvorenje je u međuvremenu postalo sasvim prihvatljiva praksa", zaključio je voditelj istraživanja Peter Schommer, napominjući da devet od 10 potrošača smatra da takve kupovine nisu nimalo narušile njihov ugled kod obitelji i prijatelja.

Industrija pak zbog krivotvorenja gubi oko 35 milijardi eura godišnje, što odgovara dva posto prometa cijele branše proizvođača robe za široku potrošnju, ističu autori studije.

Krivotvore čak i lijekove 

Njemačko udruženje proizvođača poznatih robnih marki, koje okuplja oko 400 njemačkih poduzeća, zatražilo je oštrije kazne za krivotvoritelje i bolje informiranje potrošača. Krivotvoritelje se rijetko otkriva a još rjeđe kažnjava, upozorio je čelnik udruženja Christoph Kannengiesser, zatraživši za njih minimalnu zatvorsku kaznu u trajanju šest mjeseci.

Paleta krivotvorenih proizvoda danas je vrlo široka i obuhvaća razne proizvode, od ljepila preko parfema do jela za brzu pripremu i čokolade, ističe Schommer iz Valid Researcha. Europska je unija nedavno upozorila i na sve učestaliju pojavu krivotvorenih lijekova. (HINA)

05.09.2008. 13:54:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh