« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
BRAK

U dva dana prikupljena trećina potpisa za referendum o braku

Dosad možda i najopasniji referendum u Hrvatskoj koja bi ovakvom formulacijom braka bila vraćena u srednji vijek

Potpisa će biti dovoljno, a što onda?
Potpisa će biti dovoljno, a što onda? (Arhiva)
Više o

referendum

,

potpisi

,

U ime obitelji

Zahtjev za raspisivanje referenduma, kojim bi se u hrvatski Ustav unijela odredba da je brak životna zajednica žene i muškarca, dosad je, drugoga dana potpisivanja, potpisalo više od 131 tisuću hrvatskih građana, priopćila je večeras građanska inicijativa "U ime obitelji" koja je pokrenula takvo izjašnjavanje.

U organizaciji te građanske inicijative jučer je na 2000 mjesta u Hrvatskoj počelo prikupljanje potpisa i izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma. Potpisi će se prikupljati od 12. do 26. svibnja, a referendumsko pitanje trebalo bi biti: "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?"

"U ime obitelji" u priopćenju navodi kako je zahtjev za raspisivanje referenduma, po dosad pristiglim podatcima, potpisalo više od 131 tisuću hrvatskih građana. Za raspisivanje referenduma potrebno je u dva tjedna prikupiti 375 tisuća potpisa, što će se vjerojatno i dogoditi, a kako će na to reagirati vladajući, još se ne zna.

Naime, ovakav tip referenduma, prema tumačenju organizatora, treba dobiti natpolovičnu većinu izašlih birača da bi postao obvezujući. Lako je zamisliti kako će tog nedjeljnog jutra u ama baš svakoj crkvi u Hrvatskoj svećenici s oltara pozivati pastvu da odmah nakon izlaska s mise ode zaokružiti "da" na svoje glasačko mjesto. 

Rezultat takvog referenduma nedvojbeno će biti prolaz ideje o ograničavanju braka na zajednicu žene i muškarca. Bit će zanimljivo gledati Arsena Bauka kako se izvlači iz toga ...

13.05.2013. 22:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    urbanjungle
    13.05.2013. 23:07
    Nakon reklame Erste banke i ja sam potpisao za referendum.
  2. avatar
    Fiuman
    14.05.2013. 02:10
    A što je drugo brak nego zajednica muškarca i žene. Zar treba referendum za to i bacati pare.
  3. avatar
    npservus
    14.05.2013. 07:44
    Lako je zamisliti kako će tog nedjeljnog jutra u ama baš svakoj crkvi u Hrvatskoj svećenici s oltara pozivati pastvu da odmah nakon izlaska s mise ode zaokružiti "da" na svoje glasačko mjesto.

    A jadan novinarcic,htio bi se pucati , ali da mu ne uđe..

    Eh, jadan čitateljčić, znamo da je teško čitati tako puno velikih i malih izmješanih slova, boli glava od toga, toplo preporučujemo liječenje na nekom od domaćih krasnih portala punih vijesti o Rozgi i Severini

    Redakcija
  4. avatar
    Blasphemer
    14.05.2013. 09:45
    Brak: Drevna vještina zapišavanja teritorija/partnera.

    Zaboravimo činjenicu da je to sve parada. Na brak bi trebali imati pravo svi, pa čak i pederi. Druga strana toga je: crkva ne smije ni u kojem slučaju biti prisiljena da vrši vjenčanja kojima se ona protivi. Postoje matičari ako želite zapišavati svoje partnere. A crkva bi se napokon trebala prestati mješati u njima najnepoznatiju temu: ljubav i sex (izostavimo malu djecu iz ove jednadžbe).
  5. avatar
    KajteBriga
    14.05.2013. 12:15
    Zanimljivo je kako svi žele da se Crkva povuče iz komentiranja braka, ljubavi i spolnog općenja, a o tome ima više saznanja nego bilo koje institucije civilnog društva. Uostalom, primitivno je razmišljati da u Crkvi ne postoje laici koji su također stručnjaci u tim područjima i pridonose svojim znanjem ali i iskustvom. Crkva nisu samo svećenici!
  6. avatar
    Blasphemer
    14.05.2013. 13:15
    Rekao sam da se djeca izostavljaju iz ove jednadžbe.
  7. avatar
    Nome
    14.05.2013. 14:56
    Ovakvo referendumsko pitanje je gubljenje vremena (i novca). Otprilike ka da se "pita" "Stanovnici Hvratske su bijelci". Pa jesu, kao i crnci i žuti i crveni i svi ostali ... Bez dodatka riječi "samo", nikoga ne obvezuje da ne prizna i nešto drugo.

    A moj stav je - zašto bi njima bilo bolje, neka se i oni žene i pate isto kao i mi :-)
  8. avatar
    KajteBriga
    14.05.2013. 15:16
    @Blasphemer
    OK. Sve si rekao svojim imenom. Nekima ništa nije sveto.
  9. avatar
    Blasphemer
    15.05.2013. 00:28
    @KajteBriga
    Penis.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh