Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2013. 22:01:00
BRAK

U dva dana prikupljena trećina potpisa za referendum o braku

Dosad možda i najopasniji referendum u Hrvatskoj koja bi ovakvom formulacijom braka bila vraćena u srednji vijek

Potpisa će biti dovoljno, a što onda?
Potpisa će biti dovoljno, a što onda? (Arhiva)

Zahtjev za raspisivanje referenduma, kojim bi se u hrvatski Ustav unijela odredba da je brak životna zajednica žene i muškarca, dosad je, drugoga dana potpisivanja, potpisalo više od 131 tisuću hrvatskih građana, priopćila je večeras građanska inicijativa "U ime obitelji" koja je pokrenula takvo izjašnjavanje.

U organizaciji te građanske inicijative jučer je na 2000 mjesta u Hrvatskoj počelo prikupljanje potpisa i izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma. Potpisi će se prikupljati od 12. do 26. svibnja, a referendumsko pitanje trebalo bi biti: "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?"

"U ime obitelji" u priopćenju navodi kako je zahtjev za raspisivanje referenduma, po dosad pristiglim podatcima, potpisalo više od 131 tisuću hrvatskih građana. Za raspisivanje referenduma potrebno je u dva tjedna prikupiti 375 tisuća potpisa, što će se vjerojatno i dogoditi, a kako će na to reagirati vladajući, još se ne zna.

Naime, ovakav tip referenduma, prema tumačenju organizatora, treba dobiti natpolovičnu većinu izašlih birača da bi postao obvezujući. Lako je zamisliti kako će tog nedjeljnog jutra u ama baš svakoj crkvi u Hrvatskoj svećenici s oltara pozivati pastvu da odmah nakon izlaska s mise ode zaokružiti "da" na svoje glasačko mjesto. 

Rezultat takvog referenduma nedvojbeno će biti prolaz ideje o ograničavanju braka na zajednicu žene i muškarca. Bit će zanimljivo gledati Arsena Bauka kako se izvlači iz toga ...

13.05.2013. 22:01:00
http://metro-portal.hr/u-dva-dana-prikupljena-trecina-potpisa-za-referendum-o-braku/78101/