« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina
NA BOLJE ILI ...?

Obračun mirovina će se drastično promijeniti

Ministar Mirando Mrsić tvrdi da se mirovine neće smanjiti nego će postati bolje, ma što to zapravo značilo

Ministar Mrsić brije na optimizam
Ministar Mrsić brije na optimizam (Arhiva)
Više o

mirovine

,

Mirando Mrsić

,

novi zakon

,

obračun mirovina

'Novim zakonom nema smanjenja mirovina. One će biti bolje nego do sada', rekao je Mrsić, odgovarajući na pitanja novinara nakon današnje komemoracije u Spomen području Jasenovac. Kazao je da se rješenja u novom zakonu dogovaraju s koalicijskim i socijalnim partnerima. Mirovine će, rekao je Mrsić, i dalje biti usklađivane i prvo iduće usklađivanje biti 1. srpnja ove godine.

Mirovine se u Hrvatskoj usklađuju po tzv. švicarskoj formuli tako što se porast bruto plaća i potrošačkih cijena dijeli s dva. Ta formula, tvrde u Sindikatu umirovljenika Hrvatske (SUH), realnu vrijednost mirovina godišnje umanjuje za oko 1,5 posto, pa u SUH-u očekuju da će ona biti izmijenjena. 

Vezano za mogućnost zapošljavanja hrvatskih radnika u zemljama EU nakon 1. srpnja ove godine, ministar Mrsić je kazao da do sada, osim Velike Britanije i Nizozemske, nema najava da će se zapošljavanje hrvatskih radnika otežavati u zemljama EU, ali da eventualne poteškoće u tome treba očekivati prve dvije godine nakon pristupa Europskoj uniji.

13.05.2013. 08:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh