« Svijet
objavljeno prije 3 mjeseca i 18 dana
NOVOSTI

U Bruxellesu počeo Europski tjedan regija i gradova

U Bruxellesu je u ponedjeljak počeo Europski tjedan regija i gradova, godišnja konferencija na kojoj će u iduća tri dana oko 12.000 političara, dužnosnika, članova akademske zajednice i građana razgovarati o europskim fondovima

Europski tjedan regija i gradova
Europski tjedan regija i gradova (Arhiva)
Više o

EU

,

Bruxelles

,

Europski tjedan regija i gradova

Konferenciju organiziraju Europska komisija i Europski odbor regija pod nazivom "Zajedno za oporavak", u trenutku kada regije i gradovi diljem kontinenta traže novac za oporavak svojih gospodarstava od posljedica pandemije koronavirusa.

"Želimo pokazati građanima kako im je Europska unije bitna. Mi dajemo odgovore na konkretne probleme", rekao je Apostolos Tzitzikostas, predsjednik Odbora regija, tijela koje u Bruxellesu zastupa interese regija.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, novcem iz europskih fondova sufinancira projekte u državama članicama kako bi se smanjile razlike između razvijenih i nerazvijenih dijelova bloka od 27 država.

U svibnju 2020. godine je pak predložila dodatni privremeni instrument nazvan Next Generation EU kojim bi države trebale prikupiti ukupno 800 milijardi eura za oporavak Europske unije od pandemije koronavirusa. 

Od tog iznosa bi gotovo 724 milijarde trebale otići u državeputem zajmova i bespovratnih sredstava kako bi se ublažile posljedice krize te potaknula ekološka i digitalna transformacija gospodarstava.

11.10.2021. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh