« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
PUT PREMA LIBERALIZACIJI

U Argentini se po prvi put vjenčao homoseksualni par

Iako su istospolne zajednice u toj zemlji zabranjene, rupa u zakonu uvijek postoji - ovaj put u obliku ustava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

vjenčanje

,

gay

,

homoseksualni brakovi

,

Argentina

,

istospolni brak

Latinska Amerika, inače jedno od najjačih uporišta Katoličanstva, sve je bliže liberalizaciji karakterističnoj za Zapad. Naime, dvojica Argentinaca postali su prvi istospolni par koji je zakonski sklopio brak u tom dijelu svijeta. Sleyandro Freyre (39) i Jose Maria Di Bello (41) vjenčali su se u gradu Ushaia u pokrajini Tierra del Fuego. Ceremonija je imala građanski oblik.

U Argentini konkretno, istospolni brakovi su zabranjeni, no guvernerka pokrajine izdala je poseban dekret kojim je vjenčanje dvojici zaljubljenih odobreno. Crkva je reagirala burno; komentari su išli u tu krajnost da se ovaj čin nazivao „napadom na opstanak ljudske vrste" i slično tome. Bilo kako bilo, dvojica muškaraca danas su u braku. Freyre i Di Bello obojica su HIV pozitivni, a namjeravali su se vjenčati još 1. prosinca, na Dan oboljelih od AIDS-a.

Kako prenosi BBC, iako je zakonom zabranjeno postojanje istospolnih zajednica, guvernerka pokrajine Tierre del Fuego pronašla je rupu u zakonu - argentinski ustav naime ne zabranjuje homoseksualne brakove. Kako je sama rekla, ovo vjenčanje predstavlja „važan napredak u ljudskim pravima". Pažnja se sada usmjerava na Vrhovni sud Argentine koji se naredne godine treba očitovati o zakonu o homoseksualnim brakovima.

29.12.2009. 09:26:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh