« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
REZANJE OGRANIČENJA

Sigurnosna pravila na letovima u SAD-u manje rigorozna

Mjere su uvedene nakon što je muškarac koji je letio iz Nigerije za SAD letom Northwest Airlinesa pokušao aktivirati razoran plastični eksploziv skriven u donjem rublju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Branimir Kvartuc/CROPIX)
Više o

terorizam

,

aerodrom

,

eksploziv

,

Nigerija

,

zračna luka

,

letenje

,

sigurnosna pravila

,

kontrolni punkt

Stroga sigurnosna pravila na komercijalnim letovima u SAD-u ublažena su nakon dva dana, kazali su u ponedjeljak dužnosnici zrakoplovnih kompanija, prenosi MSNBC News. Uz odluku kapetana putnici ponovo mogu imati deke i druge stvari u krilu, i kretati se po kabini u zadnjem dijelu leta. Ukinuta su i ograničenja za zabavne sadržaje na letu.

Dužnosnici zrakoplovnih kompanija govorili su pod uvjetom da ostanu neimenovani, jer dužnosnici savezne službe za sigurnost zračnog prometa još nisu objavili te promjene. Sigurnosna pravila ublažena su u posljednja 24 sata, rekao je jedan dužnosnik. Mjere su uvedene nakon što je muškarac koji je letio iz Nigerije za Amsterdam te potom za SAD letom Northwest Airlinesa, pokušao aktivirati razoran plastični eksploziv, skriven u donjem rublju, dok se zrakoplov pripremao za slijetanje u Detroitu.

Vladini dužnosnici odbili su raspravljati o tome koja su ograničenja uvedena, no u mnogim zračnim lukama u SAD-u redovi na sigurnosnim provjerama su sve dulji, a osoblje sigurnosti je iznimno temeljito pri pregledima. U večernjem dnevniku TV mreže ABC objavljeno je da putnici u neke zračne luke dolaze 6 do 7 sati prije leta, kako bi na vrijeme prošli sigurnosne punktove.

Putnici prolaze kroz dodatno skeniranje, a službenici sigurnosti pažljivo provjeravaju sadržaj ručne prtljage, rekli su putnici, ističući kako se ne protive mjerama koje su u intersu njihove sigurnosti, ali da je čekanje u dugim redovima zahtjevno, posebno za djecu.

Putnici s međunarodnih letova u dolasku kazali su da su tijekom završnih sati stjuardese odnosile deke, da je bilo zabranjeno otvarati pretince s prtljagom, te da je putnicima rečeno da ostanu sjediti i da im ruke moraju biti vidljive. Kanadske vlasti u ponedjeljak su uvele posebne mjere sigurnosti za letove u SAD. U zračnoj luci Pearson International u Torontu, svi putnici za SAD morali su dati svoju prtljagu na ručni pregled. Za prolazak kroz sve provjere putnicima je trebalo oko tri sata.

Na jednosatnom letu Air Canade iz Toronta za newyorški aerodrom La Guardia, posada je rekla putnicima da moraju ostati na mjestima, da ne smiju koristiti nikakve elektronske naprave niti otvarati ručnu prtljagu zbog "pojačanih sigurnosnih procedura", navodi MSNBC. Američki zračni prijevoznici zatražili su od saveznih dužnosnika da uvedu učinkovite mjere, ali da one budu neugodne za putnike. (hina/metro-portal)

29.12.2009. 09:50:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh