Metro-portal.hr

objavljeno 29.12.2009. 09:26:28
PUT PREMA LIBERALIZACIJI

U Argentini se po prvi put vjenčao homoseksualni par

Iako su istospolne zajednice u toj zemlji zabranjene, rupa u zakonu uvijek postoji - ovaj put u obliku ustava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Latinska Amerika, inače jedno od najjačih uporišta Katoličanstva, sve je bliže liberalizaciji karakterističnoj za Zapad. Naime, dvojica Argentinaca postali su prvi istospolni par koji je zakonski sklopio brak u tom dijelu svijeta. Sleyandro Freyre (39) i Jose Maria Di Bello (41) vjenčali su se u gradu Ushaia u pokrajini Tierra del Fuego. Ceremonija je imala građanski oblik.

U Argentini konkretno, istospolni brakovi su zabranjeni, no guvernerka pokrajine izdala je poseban dekret kojim je vjenčanje dvojici zaljubljenih odobreno. Crkva je reagirala burno; komentari su išli u tu krajnost da se ovaj čin nazivao „napadom na opstanak ljudske vrste" i slično tome. Bilo kako bilo, dvojica muškaraca danas su u braku. Freyre i Di Bello obojica su HIV pozitivni, a namjeravali su se vjenčati još 1. prosinca, na Dan oboljelih od AIDS-a.

Kako prenosi BBC, iako je zakonom zabranjeno postojanje istospolnih zajednica, guvernerka pokrajine Tierre del Fuego pronašla je rupu u zakonu - argentinski ustav naime ne zabranjuje homoseksualne brakove. Kako je sama rekla, ovo vjenčanje predstavlja „važan napredak u ljudskim pravima". Pažnja se sada usmjerava na Vrhovni sud Argentine koji se naredne godine treba očitovati o zakonu o homoseksualnim brakovima.

29.12.2009. 09:26:28
http://metro-portal.hr/u-argentini-se-po-prvi-put-vjencao-homoseksualni-par/29548/